Tokudaia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tokudaia
Fossiel voorkomen: Laat-Pleistoceen tot heden
Tokudaia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Tokudaia
Kuroda, 1943
Typesoort
Rattus jerdoni osimensis Abe, 1933
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tokudaia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Tokudaia is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt op de Riukiu-eilanden, ten zuidwesten van Japan. Dit geslacht is het nauwste verwant aan de bosmuizen (Apodemus), waarvan het zich waarschijnlijk in het Mioceen heeft afgesplitst.[1]

De populaties op de verschillende eilanden (Tokuno-shima, Amami-oshima en Okinawa) worden nu als aparte soorten gezien, maar eerder werden ze als ondersoorten beschouwd. De populaties op Okinawa (muenninki) en Amami-oshima (osimensis) verschillen echter sterk in karyotype (respectievelijk 2n=44 en 2n=25) en ook in bepaalde maten van de schedel, zodat ze nu als aparte soorten worden gezien.[1][2] De populatie op Tokunoshima is in 2006 als een derde soort beschreven, T. tokunoshimensis. Deze soort is veel groter dan de twee andere soorten en heeft een karyotype van 2n=45.[3]

Er zijn drie soorten:[1][3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.
  2. a b Kaneko, Y. Morphological discrimination of the Ryukyu spiny rat (genus Tokudaia) between the islands of Okinawa and Amami Oshima, in the Ryukyu Islands, southern Japan. Mammal Study 26:17-33.
  3. a b Endo, H. & Tsuchiya, K. 2006. A new species of Ryukyu spiny rat, Tokudaia (Muridae: Rodentia), from Tokunoshima Island, Kagonshima Prefecture, Japan. Mammal Study 31:47-57.