Srilankamys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Srilankamys
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht:Srilankamys
Musser, 1981
Soort
Srilankamys ohiensis
(Phillips, 1929)
Srilankamys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Srilankamys is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in de provincie Uva op Sri Lanka. Er zijn zes exemplaren bekend. Het geslacht is waarschijnlijk verwant aan geslachten uit de Rattus-groep als Maxomys, Niviventer en Dacnomys.

S. ohiensis is een middelgrote rat met een zachte, fijne, dichte, korte, donkergrijze rugvacht en een net zo zachte, fijne, dichte, korte, crèmekleurige buikvacht, met een scherpe scheiding. De oren zijn klein, donkergrijs en nauwelijks behaard. De bovenkanten van de voeten zijn wit. De klauwen zijn klein en kort. De staart is zeer lang en van boven grijsbruin en wit van onder. De laatste vijf millimeter van de staart is geheel wit. Het enige bekende vrouwtje heeft 1+1+2=8 mammae. De schedel is lang en smal.

Literatuur[bewerken]

  • Musser, G.G. 1981. Results of the Archbold Expeditions. No. 105. Notes on systematics of Indo-Malayan murid rodents, and descriptions of new genera and species from Ceylon, Sulawesi, and the Philippines. Bulletin of the American Museum of Natural History 168:225-334.