Paruromys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paruromys
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Fossiel voorkomen: Laat-Plioceen/Vroeg-Pleistoceen tot heden
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht:Paruromys
Ellerman, 1954
Soort
Paruromys dominator
Thomas, 1921
Paruromys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Paruromys dominator is een knaagdier uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in de regenwouden van Celebes. Het is de enige soort van het geslacht Paruromys. Het is één van slechts drie muisachtigen uit Celebes die op vrijwel het hele eiland in regenwouden voorkomen (de andere zijn Rattus hoffmanni en Maxomys musschenbroekii). Er zijn enkele Laat-Pliocene of Vroeg-Pleistocene tanden van deze soort bekend uit de Walanae-formatie op Celebes. Ook zijn er Holocene subfossielen bekend uit het zuidwesten van het eiland. De vorm ursinus wordt in sommige indelingen als een aparte soort beschouwd. Zijn nauwste verwant is mogelijk Taeromys. Hij wordt veel gegeten door de bergbewoners van Midden-Celebes. Overal komt hij veel voor en is hij makkelijk te vangen. Op allerlei plaatsen kunnen nesten worden gevonden: onder andere in ondergrondse holen, in rottende bomen en tussen boomwortels. Hij eet fruit.

Het is de grootste rat van Celebes. Hij heeft een gedrongen lichaam, maar een lange kop en een lange staart. De vacht is zacht en dik. De staart heeft een witte punt die de helft tot twee derde van de hele staart in beslag kan nemen. De rest van de staart is donkerbruin. De kop-romplengte bedraagt 200 tot 257 mm, de staartlengte 237 tot 310 mm en het gewicht 350 tot 500 gram. Vrouwtjes hebben 1+2=6 mammae.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.
  • Nowak, R.M. 1999. Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press. ISBN 0801857899