Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De hoofdingang
Het voorplein
Patio met mobile van Alexander Calder
Binnenplein met sculptuur Roy Lichtenstein

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst van Spanje.

De locatie[bewerken]

Het museum, ook wel "Museo Reina Sofía" genoemd naar de Spaanse Koningin Sofía, werd op 10 september 1992 geopend in het voormalige achttiende-eeuwse Hospital de San Carlos. Het bevindt zich in Madrid, in de onmiddellijke omgeving van het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza en vormt daarmee de zogenaamde Triángulo del Arte of Triángulo de Oro (de gouden driehoek) aan de belangrijke boulevard, de Paseo del Prado.

De collectie[bewerken]

Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst. Vele kunstwerken zijn afkomstig van het niet meer bestaande museum voor moderne kunst, het Museo Español de Arte Contemporáneo, alsmede van de afdeling moderne kunst van het Museo del Prado. Absoluut het meest bekende werk van het museum is Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken): de werken van de twee Spaanse twintigste-eeuwse meesters, Pablo Picasso en Salvador Dalí.

Het Museo Reina Sofía bezit ook een aanzienlijke verzameling werken (o.a. 4000 schilderijen, 3000 tekeningen en 1400 beelden), van kunstenaars (schilders en beeldhouwers) als Juan Gris, Joan Miró, Julio González, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Pablo Gargallo, Lucio Muñoz, Luis Gordillo, Jorge Oteiza, José Gutiérrez Solana, Gerardo Rueda en vele anderen.

Internationale kunstenaars zijn minder vertegenwoordigd in de permanente collectie, maar er zijn werken te zien van Georges Braque, Robert Delaunay, Yves Tanguy, Man Ray, Mark Rothko, Henry Moore, Jacques Lipchitz, Joseph Beuys, Wolf Vostell, Nam June Paik, Lucio Fontana, Yves Klein, Gerhard Richter, Jean Dubuffet, Mario Merz, Roy Lichtenstein en een groot werk van Francis Bacon.

In de patio van het Museo Reina Sofía bevinden zich diverse beeldhouwwerken, onder andere van Alexander Calder en Hans Arp.

Nieuwbouw[bewerken]

Vanaf 1980 zijn reeds uitgebreide renovaties aan het oude ziekenhuisgebouw uitgevoerd en er zijn diverse uitbreidingen gedaan om de expositieruimte te vergroten. In 1988 is het museum in porties voor het publiek geopend, vaak in tijdelijke uitvoeringen. Nog in hetzelfde jaar werd het Museo Reina Sofía tot nationaal museum verklaard. In 2001 werd aan de Franse architect Jean Nouvel opdracht gegeven een uitbreiding van 8000 m² te ontwerpen. De uitbreiding, die €92 miljoen kostte, werd in september 2005 geopend.

Externe link[bewerken]