Museum Drachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Museum Smallingerland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum Drachten
Voozijde museum
Voozijde museum
Locatie Drachten, Friesland
Aantal bezoekers 19.000 (2014)[1]
Museumplein
Museumplein
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Drachten, ook Museum Dr8888 (voorheen Museum Smallingerland) genoemd, is een museum gevestigd in het centrum van Drachten.

Locatie[bewerken]

Het museum is gesitueerd in een deel van een oud Franciscaner klooster aan het Museumplein in het centrum van Drachten. Het museum beoogt een beeld te geven van de beeldende kunst van de twintigste eeuw door kunstenaars die verbonden waren of zijn aan de provincie Friesland. De vaste collectie bevat ook werken van niet-Friezen uit deze periode.

Tentoonstellingen en collectie[bewerken]

Museum Dr8888 organiseert een keer per jaar een grote tentoonstelling die het gehele museum in beslag neemt. Daarnaast worden ook kleinere tijdelijke tentoonstellingen samengesteld. De vaste collectie die regelmatig getoond wordt, bestaat voornamelijk uit het werk van Friese kunstenaars als Pier Pander, Sjoerd de Roos en Anne Feddema. Er is een collectie van de Drachter kunstenaars die werkten in de traditie van De Stijl, zoals Evert Rinsema en Thijs Rinsema. Tevens zijn er werken aanwezig van de dadaïst Kurt Schwitters en de Nederlander Theo van Doesburg. Van Doesburg was actief in de sociale woningbouw in de Papegaaienbuurt in het centrum van Drachten.

Verder bestaat de collectie uit werken van traditionele kunstenaars uit de provincie als Ids Wiersma, Sierd Geertsma maar ook werken uit de periode van het naoorlogs Fries expressionisme worden getoond onder meer van Jan van der Bij, Klaas Koopmans Pier Feddema en Gerrit Benner.

Cultuurhistorie[bewerken]

Behalve kunstwerken is er een cultuurhistorische collectie met opgegraven voorwerpen uit de prehistorie en bronstijd. De grootste in Nederland gevonden trechterbeker uit een grafheuvel is opgenomen in de collectie. Een middeleeuws graf opgebouwd uit kloostermoppen afkomstig van het Klooster van Smalle Ee behoort daar ook bij. Uit de meer recente tijd is er een presentatie te zien van de Philishave, een product dat jarenlang gemaakt werd door de vestiging van Philips te Drachten.

Bibliotheek[bewerken]

Het museum beschikt over een collectie boeken over kunstenaars en kunststromingen die voor de plaats en omgeving van belang zijn geweest alsmede een cultuurhistorische collectie die antiquarische en contemporaine werken bevat over de historie van Drachten, Smallingerland en Friesland. De collectie is ter plekke in te zien en de boeken zijn opgenomen in een online te raadplegen catalogus. De collectie bevindt zich in de Cultuurlounge van het museum.

Zie ook[bewerken]