Muziekkoepel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een muziekkoepel gebouwd in 1912 op het grondgebied van het Horniman Museum in Londen
Muziekpaviljoen Rotterdam, Pijnackerplein (gemeentemonument).
De muziektent in winkelcentrum Heksenwiel in Breda is vierkant.
Achtzijdige muziekkoepel uit 1920 in de historische dorpskern van Ransdorp, gemeente Amsterdam (rijksmonument).
Muziekkoepel in het Sterrebos Groningen
Muziekkoepel in het Noorderplantsoen Groningen

Een muziekkoepel, muziekkiosk, muziektent, muziekpaviljoen of soms muziekkapel is een klein bouwwerk voor bands, om buiten overdekt te kunnen musiceren, meestal geplaatst in een park, in een tuin of op een pier. Muziekkoepels zijn feitelijk een specifiek type kiosk: een klein vrijstaand gebouwtje of paviljoentje. Deze hebben meestal een ruwweg rond grondplan, met een constructie op basis van een regelmatige veelhoek — meestal met een eenvoudige maar mooi afgewerkte bouw. Een muziekkoepel zorgt niet alleen voor een aandachtspunt in het landschap, maar komt tevens de akoestiek van de muziek ten goede en geeft de mogelijkheid te schuilen bij slecht weer.

Kleinere muziekkoepels kunnen op een prieel lijken. Ook bestaan er gebouwen die veel groter zijn dan gebruikelijk, zoals de Hollywood Bowl.

Herkomst[bewerken]

Muziekkoepels (Eng. Bandstands) ontstonden in het Verenigd Koninkrijk in de Victoriaanse tijd doordat brassbands rond die tijd veel in populariteit wonnen. Veel muziekkoepels zijn geproduceerd in Schotland en worden genoemd op de site van de Schotse ijzerwerken.

Enkele muziektenten in Nederland[bewerken]


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]