Mycoplasma genitalium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Mycoplasma genitalium
Genoom
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Mollicutes
Orde:Mycoplasmatales
Familie:Mycoplasmataceae
Geslacht:Mycoplasma
Soort
Mycoplasma genitalium
Tully et al. 1983
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mycoplasma genitalium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mycoplasma genitalium is een kleine bacteriesoort die leeft als parasiet in zoogdieren en krijgt daarom veel voedingstoffen al kant-en-klaar aangeleverd. De soort heeft 470 genen,[1] gecodeerd op de 580.070 nucleotideparen in het genoom,[2] wat ongeveer overeenkomt met 145.000 bytes aan informatie. Daarnaast is de bacterie ook qua grootte erg klein. Voor zover bekend (anno 2006) is alleen Carsonella ruddii nog kleiner. Deze leeft echter nog minder zelfstandig.

Mycoplasma genitalium kan worden aangetroffen op trilhaar-epitheelcellen in het voortplantings- en ademhalingssysteem van primaten.

Geslachtsziekte[bewerken | brontekst bewerken]

De bacterie werd in eerste instantie geïsoleerd uit monsters van de urinebuis van twee mannelijke patiënten met niet-specifieke urethritis. Besmetting kan plaatsvinden door middel van onbeschermde geslachtsgemeenschap en kan behandeld worden met azithromycine of moxifloxacine.[3] Onbekend is in hoeverre de ontsteking spontaan geneest.[4] De bacterie kan bijzonder snel resistent worden voor antibioticum.[5] Er bestaat een vrees dat bij overbodige antibioticabehandelingen deze geslachtsziekte onbehandelbaar zal worden.

Mycoplasma genitalium bleek in 2018 in Vlaanderen bij 10,8 % van de prostitués voor te komen.[6]

Mycoplasma genitalium kan op termijn onder meer leiden tot onvruchtbaarheid, cervicitis (ontsteking van de baarmoederhals) en urethritis (ontsteking van de plasbuis bij mannen).