Nógrád

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nógrád
Comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Vlag van Nógrád Wapen van Nógrád
Kaart van Nógrád
Situering
Statistische regio Noord-Hongarije
Algemeen
Oppervlakte 2.441 km²
Inwoners 175.297 (2001[1]) (72 inw/km²)
Hoofdplaats Salgótarján
Overig
Kistérségek (deelgebieden) 6
Gemeentes 129
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Nógrád is een comitaat (megye) in het noorden van Hongarije. Het is in omvang het op één na kleinste van het land. Het comitaat telde in 2001 175.297 inwoners. De hoofdstad is de oude mijnwerkersstad Salgótarján. Andere grotere plaatsen zijn Balassagyarmat, Rétság en Pásztó. Het comitaat ligt zo'n zestig tot honderd kilometer noordoostelijk van Boedapest.

Geografie[bewerken]

Nógrád bestaat voornamelijk uit heuvelland en laag bergland. De hoogste top, in het in het oosten liggende Mátragebergte, is de Piszkés met 946 meter. De Cserhát, met toppen rond de 500 meter, maakt het centrale deel van de provincie uit. De Börzsöny in het westen is met toppen boven de 900 meter wederom hoger. In het noorden grenst Nógrád aan Slowakije, met als grensrivier de Ipoly.

Nógrád is een zeer landelijk comitaat met vooral kleine dorpen. In Hollókő, een dorp dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is de traditionele leefwijze nog goed te zien.

Economie[bewerken]

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn landbouw (met name akkerbouw en zacht fruit als frambozen, zwarte bessen en bramen), bosbouw en industrie, met name rond Rétság, Salgótarján en Balassagyarmat. Ook werken veel mensen uit de provincie in steden als Vác en Boedapest. Veertig procent van het comitaat is bedekt met bos.

Bevolking[bewerken]

Van oorsprong is een deel van de bevolking van Nógrád Slowaaks. De naam van het comitaat stamt ook af van het Slavische Novi Grad (nieuwe burcht). Onder de oudere generatie zijn nog mensen die van huis uit Slowaaks spraken. Een deel van de dorpen heeft zowel een Hongaarse als een Slowaakse naam en hier en daar zijn Slowaakse opschriften. Op scholen wordt Slowaaks soms als tweede taal onderricht. Nógrád is ook het woongebied van de Palócen, een aparte bevolkingsgroep die vooral bekend is vanwege zijn fraaie borduurwerk en ander handwerk. In Balassagyarmat is een apart Palóc-museum.

Kistérségek (deelgebieden)[bewerken]

Steden en dorpen[bewerken]

Stad met comitaatsrecht[bewerken]

Andere steden[bewerken]

(gesorteerd naar bevolkingsomvang, volgens de census van 2001)

Dorpen[bewerken]