Nacht en ontij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nacht en ontij
Studioalbum van Boudewijn de Groot
Uitgebracht 27 februari 1969
Opgenomen 1968
Genre Nederpop/Experimenteel
Duur 29:25
Label(s) Decca
Producent(en) Tony Vos
Chronologie
1968
Picknick
  1969
Nacht en ontij
  1969
Vijf jaar hits
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nacht en ontij is het vierde album van Boudewijn de Groot, verschenen in februari 1969. Vanwege het sterk experimentele karakter van de plaat is het een van de minder bekende werken van De Groot.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Na een aantal albums met rechttoe-rechtaan liedjes wilde De Groot een plaat maken die één doorlopend verhaal zou vertellen. Zelf noemde hij het een "luisterfilm", een idee dat versterkt werd doordat De Groot van een oude vriend van de filmacademie, Lucien Duzee, het idee kreeg om een verhaal rond een heksensabbat te schrijven.

Het was voor het eerst dat De Groot een plaat opnam zonder tekstuele inbreng van zijn vriend Lennaert Nijgh. Wel schreven ze in dezelfde periode liedjes voor anderen, zoals voor Liesbeth List en Ramses Shaffy (Pastorale).

De Groot wilde, zoals zoveel artiesten in die tijd, heel veel bijzondere geluidseffecten en muzikale experimenten op de plaat toepassen. Zo ontwikkelde studiotechnicus Albert Kos een speciaal apparaatje waarmee een "wervelend" geluid van het orkest kon worden gecreëerd: het ging niet alleen van links naar rechts (stereo), maar ook van veraf en dichtbij. Uiteindelijk bleek het effect slechts beperkt, omdat het alleen goed werkte wanneer het album via een koptelefoon werd beluisterd.

Het verhaal ging dat De Groot het album gemaakt zou hebben na een lsd-trip. De Groot ontkende dat later, hij zou slechts tweemaal lsd hebben gebruikt en dat beviel hem niet goed (bad-trip).

Het album werd begin 1969 gepresenteerd op het landgoed Kareol in Aerdenhout, dat tevens op de hoesfoto werd afgebeeld.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De plaat bevat geen afzonderlijke tracks, maar twee lange stukken die als titel Heksensabbath 1 & 2 (voor elke plaatkant één) hebben. Kant 1 wordt voorafgegaan door een afzonderlijk vermeld nummer, getiteld Babylon.

Bonussingle[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste oplage van het album werd geleverd met een bonussingle, met daarop de nummers Aeneas nu en Wie kan me nog vertellen. Deze twee nummers zijn opgenomen op de cd-versie van Nacht en ontij.

Tracklisting[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijke lp-versie:

Kant A:
  1. Babylon (Boudewijn de Groot) 4:01"
  2. Heksensabbath 1 (Boudewijn de Groot/Lucien Duzee) 8:56"
Kant B:
  1. Heksensabbath 2 (Boudewijn de Groot/Lucien Duzee) 16:19"

Bonussingle:

Kant A:
  1. Aeneas nu (Boudewijn de Groot) 3:51"
Kant B:
  1. Wie kan me nog vertellen (Boudewijn de Groot) 5:21"

Cd-versie:

  1. Wie kan me nog vertellen
  2. Aeneas nu
  3. Babylon
  4. Heksensabbath 1 & 2

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]