Lennaert Nijgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lennaert Nijgh
Lennaert Nijgh (1970)
Lennaert Nijgh (1970)
Algemene informatie
Volledige naam Lennaert Herman Nijgh
Geboren 29 januari 1945
Overleden 28 november 2002
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1966 - 2002
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Lennaert Herman Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 - aldaar, 28 november 2002) was een Nederlands tekstdichter. Nijgh maakte vooral naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot, een jeugdvriend met wie hij opgroeide in Heemstede. Samen bezochten ze het Coornhert Lyceum in Haarlem. Ook nadat Nijgh na twee jaar het gymnasium had verlaten om zijn opleiding aan het Kennemer Lyceum te Overveen voort te zetten, bleven ze bevriend.

Biografie[bewerken]

Hun eerste samenwerking was in een 8mm-filmpje dat Nijgh maakte en waarin De Groot twee liedjes zong. Nieuwslezer Ed Lautenslager was onder de indruk van die liedjes, zag een toekomst in Nijgh en De Groot als liedjesschrijvend duo en bracht hen in contact met platenmaatschappij Phonogram.

Dat De Groot in de jaren zestig kon uitgroeien tot protestzanger en troubadour van de flowerpower had hij mede te danken aan de teksten van Nijgh. Hun eerste hit was Een meisje van 16, een vertaling van Charles Aznavours Une enfant (de seize ans). De tweede, Welterusten, meneer de president, vestigde de naam van De Groot als protestzanger, iets wat bij de zanger zelf gemengde gevoelens opriep, want hij zag zichzelf niet alleen als vertolker van maatschappijkritische liedjes.

De teksten die Nijgh schreef, ervoer De Groot eind jaren zestig als steeds minder passend bij zijn imago. Voordat het in 1968 tot een breuk kwam, maakten ze nog grote hits als Het Land van Maas en Waal (met als B-kant Testament) en Prikkebeen. In 1973 werd de samenwerking weer hervat met de LP Hoe sterk is de eenzame fietser. Het album werd een groot succes.

Samenwerking met andere artiesten[bewerken]

Nijgh heeft niet exclusief voor De Groot geschreven. Hij schreef en vertaalde musicals en maakte liedteksten voor tal van Nederlandse artiesten, onder wie: Astrid Nijgh (zijn eerste vrouw), Jenny Arean, Flairck, Jasperina de Jong, Liesbeth List en Ramses Shaffy, Elly Nieman, Rob de Nijs en Cobi Schreijer. Een kleine greep uit de bekendste liedjes: Malle Babbe, Jan Klaassen de trompetter, Dag zuster Ursula, Ik doe wat ik doe, Pastorale en Avond dat in 2005 verrassend eindigde als nummer 1 in de Top 2000 van Radio 2. Ook vertaalde Nijgh liedteksten van buitenlandse artiesten, zoals chansons van Charles Aznavour en Jacques Brel. Hij was de vaste schrijver van de Nederlandse versies van Brels zelfgezongen liedteksten, zoals Laat me niet alleen (Ne me quitte pas), Liefde van later (La chanson des vieux amants) en Marieke.

Als columnist[bewerken]

Gaper van apotheek Van der Pigge, Haarlem
Ode aan Lennaert Nijgh

Nijgh heeft bijna zijn hele leven geschreven, op periodes na waarin hij leed aan een schrijversblok. In de omgeving van Haarlem is hij ook bekend geworden door zijn columns in het Haarlems Dagblad. Hij schreef meerdere boeken (waaronder zijn roman Tobia) en draaide zijn hand niet om voor minder in het oog springend werk. Zo beschreef Nijgh drie jaar voor zijn dood onder de titel Met Open Mond de 150-jarige geschiedenis van Van der Pigge, een drogisterij in Haarlem waar het boek nog steeds te koop is.

Eind 2002 stierf Nijgh na een kort ziekbed op 57-jarige leeftijd. Op de Oude Groenmarkt in Haarlem is een standbeeld voor hem opgericht. Het marmeren beeld met de letters A en Z werd ontworpen door beeldhouwer Marinus Boezem. De begin- en eindletter van het alfabet symboliseren volgens Boezem het materiaal dat door schrijvers en dichters wordt gebruikt om hun creaties te maken.

In november 2007 verscheen op Nijghs vijfde sterfdag de biografie Testament.

Onderscheidingen[bewerken]

In 1999 werden Nijgh en De Groot benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lennaert Nijgh Prijs[bewerken]

In 2014 werd door de Buma de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter ingesteld.

Muziek[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Postuum[bewerken]

  • Nog even en ik zie de hemel weer (2003) — ISBN 9789038855172
  • Katten Columns (2004)
  • Kerstvertellingen (2004)

Over Nijgh[bewerken]

  • Margreet Pop (samenst.): Lennaert Nijgh verbeeld. Hommage aan een echte Haarlemmer. Haarlem 2005 — ISBN 90-9020188-2
  • Peter Voskuil: Testament. Leven en werk van Lennaert Nijgh. Kats, 2007. (Biografie)[1]ISBN 9789071359057