Naar inhoud springen

Nachtelijk eetsyndroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 18 apr 2017 om 09:11. (Aangezien normale mensen (zo die al bestaan) in de regel 's nachts niet eten, wordt er zeer vermoedelijk de TOTALE dagelijkse intake bedoeld; niet de nachtelijke.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Nachtelijk eetsyndroom
Classificatie
Specialisme Psychiatrie
Coderingen
ICD-9 307.59
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het nachtelijk eetsyndroom is een eetstoornis waarbij het grootste deel van de voedselinname plaatsvindt in de nachtelijke uren. Alhoewel er samenhang is met een eetbuistoornis, is de totale hoeveelheid voedsel die wordt ingenomen niet per se groter dan bij gezonde mensen. Er is ook niet altijd sprake van een verlies van controle over de voedselinname.

Het nachtelijk eetsyndroom komt bij 1% tot 2% van de bevolking voor,[1] ongeveer even vaak bij mannen en vrouwen.[2] Het syndroom komt vaker voor bij mensen met obesitas: ongeveer 10%.[3] Het begint vaak in de late tienerjaren en is vaak chronisch.[4] Bij kinderen komt het nachtelijk eetsyndroom vrijwel nooit voor.[5] Mensen met nachtelijk eetsyndroom hebben gemiddeld een lager zelfvertrouwen en lijden vaker aan een depressie dan gezonde mensen. De nachtelijke melatonine- en leptinewaardes zijn lager dan normaal.[6]