Nahua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nahua (Mexihcah, Nahuatlacah, Macehualtin)
Azteekse muzikanten, uit de Florentijnse Codex
Totale bevolking 2.445.969
Verspreiding Mexico (Guerrero, Hidalgo, Mexico, Morelos, Oaxaca, Puebla, San Luis Potosí, Tlaxcala, Veracruz)
Taal Nahuatl, Spaans
Geloof Syncretisch rooms-katholicisme
Verwante groepen Azteken, Tolteken, Pipil, Nicarao
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Nahua (Nahuatl: Mexihcah, Nahuatlacah of Macehualtin) of (verouderd) Mexicanen zijn een volk in Mexico. Ze zijn de afstammelingen van de Azteken. Er leven 2.445.969 Nahua in Mexico, en daarmee zijn zij de talrijkste van de inheemse volkeren van Mexico.[1]

De naam Nahua is afkomstig van hun taal, het Nahuatl. Zij noemen zichzelf Nahuatlacah, mensen die een duidelijke taal spreken, Macehualtin, gewone mensen, of Mexihcah, Mexicanen. Anderhalf miljoen Nahua spreken Nahuatl, dat daarmee de belangrijkste inheemse taal van Noord-Amerika is, maar de meesten spreken ook Spaans. De Nahua zijn een landbouwvolk: ze verbouwen maïs, bonen, chilipepers, tomaten, pompoenen, maguey, suikerriet, rijst en koffie.

De Nahua wonen zeker sinds het jaar 600 in Mexico, en mogelijk langer. De Nahua zijn van oorsprong afkomstig uit het noorden, en zijn verwant aan indianenvolkeren uit het noorden van Mexico en de huidige Verenigde Staten, waaronder de Yaqui, Tarahumara, Hopi en Ute. De Azteken en Tolteken zijn de directe voorouders van de Nahua. De Pipil uit El Salvador en de (inmiddels verdwenen) Nicarao uit Nicaragua gelden als de naaste verwanten van de Nahua.

De Nahua zijn overwegend rooms-katholiek, maar met een sterke syncretistische inslag. Ze besteden veel aandacht aan heiligen, zoals de Maagd van Guadalupe. Er is een sterk bijgeloof en geloof in bovennatuurlijke wezens. Dit zijn restanten van de oude Azteekse godsdienst.