Namhansanseong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Namhansanseong
Werelderfgoed cultuur
Het fort gelegen boven de Zuidelijke Hanberg
Land Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Coördinaten 37° 28′ NB, 127° 11′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1439
Inschrijving 2014 (38e sessie)
Kaart
Namhansanseong (Zuid-Korea)
Namhansanseong
UNESCO-werelderfgoedlijst
Plattegrond van het fort
Een van de poorten in de omwalling van de Namhansanseong

De Namhansanseong is een Zuid-Koreaans fort gelegen in een groot provinciaal park op de Zuidelijke Hanberg (Namhansan) op een hoogte van 480 meter ten zuidoosten en vlak bij Seoel.

De eerste vesting op de locatie dateert uit de 7e eeuw ter verdediging van Silla tegen de aanvallen van de Chinese Tang-dynastie. Goryeo-koningen hielden het fort in gebruik.

De huidige wallen dateren deels uit de 17e eeuw, midden in de Koreaanse Joseondynastie. De dreiging toen waren de Mantsjoes onder leiding van keizer Hong Taiji die het Chinese rijk van de Ming-dynastie aanvielen. Koning Injo van Joseon kon de invasie van de Mantsjoes niet tegenhouden en werd schatplichtig aan de uit de Mantsjoes ontstane Qing-dynastie. Het fort, waarin hij met 13.800 soldaten en 3.000 vechtende monniken zich had teruggetrokken hield stand maar hongersnood in het fort dwong hen tot overgave.

Koning Sukjong van Joseon vergrootte tussen 1686 en 1693 het fort, net zoals in de 18e eeuw de koningen Yeongjo van Joseon en diens opvolger en kleinzoon Jeongjo van Joseon.

Binnen de wallen van het fort zijn een aantal tempels gebouwd.

Het fort werd in 2014 tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als cultuurerfgoed.

Zie de categorie Namhansanseong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.