Nationaal park Khangchendzonga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Khangchendzonga
Werelderfgoed gemengd
Nationaal park Khangchendzonga
Land Vlag van India India
Coördinaten 27° 42′ NB, 88° 8′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria iii, iv, vii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1513
Inschrijving 2016 (40e sessie)
Kaart
Nationaal park Khangchendzonga (India)
Nationaal park Khangchendzonga
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Nationaal park Khangchendzonga is sinds 1977 een nationaal park van India, gelegen in de staat Sikkim. Het park strekt zich uit over de districten West-Sikkim en Noord-Sikkim. Het nationaal park in de Oostelijke Himalaya heeft een oppervlakte van 849,5 km² en ligt in hoogte tussen 1.800 en 8.586 m.

Het park sluit in het noorden aan op het Qomolangma nationaal natuurreservaat in de Tibetaanse Autonome Regio en in het westen op de Kanchenjunga beschermde zone in Nepal. Het gebied is een aaneensluitend landschap van hoogtevlaktes, oerbossen, valleien, meren, gletsjers en hoge bergtoppen en omvat eveneens op de grens met Nepal de op twee na hoogste bergtop ter wereld, de Kangchenjunga met een hoogte van 8.586 meter.

De Kangchenjunga wordt lokaal als een heilige bergtop vereerd, en het geheel van grotten, rivieren en meren in de omgeving maken deel uit van deze verering die de kern vormt van het geloof van de inheemse bevolking van Sikkim. Doorheen de eeuwen kwam er een vermenging met geloofselementen uit het boeddhisme die mee de identiteit van Sikkim heeft geschapen.

De fauna in het park omvat onder meer himalayamuskusherten, sneeuwpanters, himalayathargeiten, Aziatische wilde honden, lippenberen, civetkatten, Aziatische zwarte beren, rode pandas, kiangs, blauwschapen, bosgemzen, gorals, takins en Russells adders.

Tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed die doorging in Istanboel in juli 2016 werd het park en een ruimere zone rond het park omwille van enerzijds het geheel van de uitzonderlijk mooie natuurlandschappen en anderzijds de rijke culturele waarde van de als heilig beschouwde top van de Kangchenjunga toegevoegd als gemengd erfgoed aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het was het eerste als dusdanig erkend gemengd werelderfgoed van India. Een gebied van niet minder dan 1.784 km² werd erkend, met daarrond een beveiligende bufferzone van 1.147 km².