Nationaal park Val Grande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nationaal park Val Grande
Nationaal park
Nationaal park Val Grande
Nationaal park Val Grande
Situering
Land Italië
Locatie Piëmont, provincie Verbano-Cusio-Ossola
Coördinaten 46° 2′ NB, 08° 27′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 145,98 km²
Opgericht 1993
Foto's
Monte Zeda, Nationaal park Val Grande
Monte Zeda, Nationaal park Val Grande

Het Nationaal park Val Grande (Italiaans: Parco nazionale della Val Grande) ligt op slechts een uur rijden vanuit de Italiaanse metropool Milaan. Het gebied is weinig bekend en behoort tot de uitgestrektste wildernissen van Italië. Aan de oostzijde wordt het park begrensd door het veelbezochte Lago Maggiore, in het noorden door de Vigezzovallei en in het westen door de Ossolavallei. De naam van het park luidt Val Grande, maar dit is slechts een van de vele dalen die tot het park behoren. Het gebied is zeer regenrijk, alle neerslag komt uiteindelijk in de rivier San Bernardino die dan enorm kan aanzwellen.

In vroeger tijden werd het gebied meer door mensen bevolkt, tegenwoordig ligt er maar een echt dorp binnen de parkgrenzen: Cicogna. Wandelaars zullen in het gebergte nog veel resten van bewoning tegenkomen zoals vervallen huizen en overwoekerde wegen. Het gebergte is niet bijzonder hoog, maar wel bijzonder steil en woest. Hierdoor is het territorium moeilijk toegankelijk.

Fauna[bewerken]

Vanwege de rust en verlatenheid van het gebied gedijen veel dieren goed in de zone. Tot de fauna van het park behoren onder andere: ree, hert, steenbok, vos, steenmarter, das, wezel, relmuis, koningsadelaar, slechtvalk, bergfrancolijn, oehoe, zwarte specht, witte boszanger en adder

Flora[bewerken]

Vanwege het grote hoogteverschil binnen het park is er een grote diversiteit aan planten. Zo zijn er in het gebied zo'n 240 bloemsoorten te vinden. De diepe dalen zijn overwegend dicht bebost.

Bergen[bewerken]

De hoogste bergtoppen van het park zijn:

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]