Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een filmprojectiewagen voor de militairen in Indonesië
NIWIN-zegels 1949. Zegels met toeslag voor Het Nederlandse Roode Kruis, Stichting helpt Indië en de NIWIN

De Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië NIWIN was een particuliere organisatie in Nederland, die zich inzette voor de welzijnszorg onder de militairen in Indië. De slagzin van de organisatie was: Ons hart is bij U[1][2] en Neeltje Niwin het symbool.

Samenwerkingsverband[bewerken | brontekst bewerken]

Het NIWIN was een samenwerkingsverband van organisaties als Band Nederland-Indonesië, Thuisfront Humanitas, Katholiek Thuisfront[3], Protestants Interkerkelijk Thuisfront en de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers. De plaatselijke comités werden overkoepeld door een Centraal Bureau. Prins Bernhard was de voorzitter van het NIWIN-Comité.

Welzijnszorg[bewerken | brontekst bewerken]

Doel was het moreel en immaterieel steunen van Nederlandse militairen in Oost-Indië.

Een deel van de acties bestond uit het inzamelen van gelden. Dit gebeurde door het houden van voorstellingen, de verkoop van vaantjes, maar ook door collectes. Ook verschenen speciale postzegels met een toeslag voor de acties.[4]

NIWIN Kerstpakket onder de kerstboom in 1949

Ook goederen werden ingezameld in de vorm van tijdschriften, sportartikelen, boeken en films voor de troepen. Luxe voedingswaren als chocolade werden opgestuurd, al kwamen die vaak gesmolten aan. En er waren oranje blikjes met Niwinsigaretten voor de in de dessa verblijvende militairen.[5] De artikelen werden toegezonden in de vorm van kerstpakketten.[6] De vanaf juni 1949 toegestuurde rimboekisten bevatten sport- en spelartikelen voor de militairen op de buitenposten.

Ook artiesten verleenden medewerking. Elisabeth Everts, Cora Canne Meijer (zang), Willem Noske (viool), George van Renesse (piano), de Wama's, de Skymasters, de Kilima Hawaiians en diverse cabaretgroepen werden uitgezonden ter verpozing van de strijdkrachten.

Ten slotte werden ontwikkelingscursussen en ontspanningsprogramma's georganiseerd.

Welfare

De afkortingsverklaring als Nederlands-Indische Welfare In Nederland is onjuist. Welfare was een dienst van het KNIL en zorgde o.a. voor de distributie van NIWIN artikelen.[7]

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 1950 de "politionele acties", waarbij de militairen betrokken waren, beëindigd werden, keerden de militairen terug naar Nederland. Daarop werden de plaatselijke comités successievelijk opgeheven.