Naar inhoud springen

Boomgekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Taketa (overleg | bijdragen) op 15 feb 2018 om 14:05. (Wijzigingen door Joopwikibot (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Machaerus)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naultinus manukanus
IUCN-status: Onzeker[1] (2010)
Boomgekko
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Diplodactylidae
Geslacht:Naultinus
Soort
Naultinus manukanus
McCann, 1955
Verspreidingsgebied van het geslacht Naultinus. Het verspreidingsgebied van de Naultinus manukanus is paars gemarkeerd.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Naultinus manukanus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Naultinus manukanus is een hagedis uit de familie Gekkonidae en het geslacht Naultinus.[2] De gekko komt endemisch voor op Nieuw-Zeeland. De verouderde wetenschappelijke geslachtsnaam is Heteropholus.

Uiterlijke kenmerken

De basiskleur is heldergroen, lichte tot witte vlekken of andere patronen ontbreken in tegenstelling tot veel andere Naultinus- soorten die er verder nauwelijks van zijn te onderscheiden. De jongen hebben geen juveniele kleuren maar lijken als ze ter wereld komen al direct op de ouders. Naultinus manukanus heeft iets aandoenlijks vanwege de voor gekko's smalle vingers, relatief grote kop en ogen en de 'grijnzende' vorm van de rand van de bek. In tegenstelling tot vrijwel alle andere hagedissen, die erg schichtig zijn, is Naultinus manukanus opvallend traag. Met een lengte tot 18 centimeter is het een van de grotere soorten.

Algemeen

Naultinus manukanus heeft een voorkeur voor manuka-bossen, waar de manuka of theeboom (Leptospermum scoparium) groeit, de wetenschappelijke soortnaam manukanus is hiervan afgeleid. Net als alle Naultinus- soorten is de soort endemisch in Nieuw-Zeeland. De soort is eierlevendbarend, in tegenstelling tot de meeste gekko's die eitjes afzetten. Alleen op warme zonnige dagen is de hagedis actief en deze dagactieve levenswijze is vrij uniek binnen de familie van gekko's. Vrijwel alle andere soorten zijn juist 's nachts actief maar er zijn wel meer uitzonderingen zoals de Madagaskardaggekko's.

Bronvermelding