Nederlands nationaal badmintonteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nederland
Nederlandse vlag
Sponsor Yonex
Associatie Badminton Nederland
Bondscoach Vlag van Nederland Gerben Bruijstens
Vlag van Duitsland Xu Huaiwen
Europees kampioenschap
Optredens 20
Beste resultaat Zilver 2de (in 2006)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Nederlands nationale badmintonteam vertegenwoordigt Nederland op internationale toernooien zoals het EK en WK, maar ook bij de Uber Cup, Thomas Cup en Sudirman Cup. Daarnaast komen de individuele spelers tijdens internationale toernooien ook uit voor het nationale team.

Het team wordt begeleid door een technische staf, bestaande uit: technisch directeur Eline Coene, talentcoaches Rob Kneefel en Rune Massing, bondscoaches Gerben Bruijstens en Xu Huaiwen. Er wordt getraind op Papendal.

Sponsorproblemen[bewerken]

In december 2009 sloot de toenmalige Nederlandse Badminton Bond een sponsorcontract af met het Japanse merk Yonex. Dit contract gebood de spelers en speelsters van de nationale selectie om met rackets van het merk te spelen. Ook kwam het logo op de nationale tenues. De beste vier single spelers uit de selectie stemden hier niet mee in. Dicky Palyama, Eric Pang, Yao Jie en Judith Meulendijks gaven aan dat ze gedwongen werden contractbreuk te plegen op hun lopende persoonlijke sponsorcontracten met respectievelijk Carlton Sports (Palyama, Pang en Yao) en FZ Forza (Meulendijks).

Toen de rechter in Utrecht in 2009 uitspraak deed in het door de vier gestarte kort geding en hierbij de NBB in het gelijk stelde weigerden de spelers nog steeds om in te stemmen. Er werd een compromis voorgesteld waarin de spelers wel met eigen racket mochten spelen, maar het merklogo mocht zich alleen op het frame bevinden. Aangezien dit zich ook in de bespanning als afbeelding liet zien werden de vier door toenmalig technisch directeur Martijn van Dooremalen niet opgenomen in de selectie van het Europees kampioenschap voor gemengde teams.

Eind 2011 deed de rechter uitspraak in de bodemprocedure die de vier na het verlies van het kort geding aangespannen hadden. De rechter oordeelde dat de bond ten onrechte eiste dat de vier bij de titeltoernooien met Yonex moesten spelen. Overigens oordeelde de rechter ook dat het sponsorcontract niet in strijd is met het Nederlandse of Europese mededingingsrecht.[1]

Selectie[bewerken]

De selectie zoals aangegeven op de site van Badminton Nederland.[2]

Heren[bewerken]

Naam Leeftijd
Dave Khodabux 26
Jacco Arends 20
Jelle Maas 20
Jordy Hilbink 20
Jorrit de Ruiter 25
Koen Ridder 26
Nick Fransman 19
Saber Afif

Dames[bewerken]

Naam Leeftijd
Eefje Muskens 22
Ilse Vaessen 25
Iris Tabeling 20
Josephine Wentholt 19
Lotte Jonathans 34
Patty Stolzenbach 22
Paulien van Dooremalen 26
Samantha Barning 22
Selena Piek 20
Thamar Peters 19