Naar inhoud springen

Neerglabbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 94.110.230.113 (overleg) op 3 jan 2019 om 00:44.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Neerglabbeek
Deelgemeente in België Vlag van België
Neerglabbeek (België)
Neerglabbeek
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Oudsbergen
Coördinaten 51° 5′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,95 km²
Inwoners
(2013)
923
(313 inw./km²)
Hoogte 52-72 m
Overig
Postcode 3670
Detailkaart
Neerglabbeek (Limburg)
Neerglabbeek
Portaal  Portaalicoon   België
Sint-Hubertuskerk

Neerglabbeek is een dorp en deelgemeente van de gemeente Oudsbergen in Belgisch Limburg.

Toponymie

Neerglabbeek werd voor het eerst vermeld in 1219 als Glatbeke tam inferioris quam superioris. Met glat wordt ook: helder bedoeld.

Geschiedenis

In 1969 werden in dit gebied scherven uit de La Tène-periode gevonden. In de Middeleeuwen beschikte het kleine Neerglabbeek niet over gemeenschappelijke gronden. De verschillende boerenbedrijven hadden daarom hun eigen voorzieningen van heideveldjes en kreupelhout, de hagen, voor weidegrond, mestproductie en brandhoutvoorziening.

Neerglabbeek hoorde tot het domein van de graven van Loon, na 1366 onder de Bisschoppelijke Tafel van Luik. Juridisch viel het dorp onder Opglabbeek, waarmee het verbonden was door de Glabbekerweg (tegenwoordig: Zandstraat) welke liep door de Gruitroderheide.

Het dorp was lange tijd erg klein: In 1767 waren er slechts 15 huizen. Wél heeft het dorp een oude kerkelijke geschiedenis: In de 13e eeuw was er al een Sint-Hubertuskapel, die als kwartkerk onder de Sint-Lambertusparochie van Opglabbeek ressorteerde. Het patronaatsrecht en het tiendrecht behoorden aan de Abdij van Averbode. In 1283 kwam in Neerglabbeek een eigen priester, maar pas in de 19e eeuw werd Neerglabbeek een zelfstandige parochie.

Pas na 1920 breidde het inwonertal zich sterk uit, doordat er medewerkers van de nabijgelegen Kempense mijnen kwamen wonen, en later ook forenzen die in andere bedrijven werkzaam waren.

Tot 1970 was Neerglabbeek een zelfstandige gemeente, tot 1977 behoorde het tot de toenmalige gemeente Gruitrode, waarna deze fuseerde tot Meeuwen-Gruitrode.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Neerglabbeek ligt op het Kempens Plateau, op een hoogte van ongeveer 70 meter.

Bij Neerglabbeek ontspringt de Baatsbeek, een zijriviertje van de Itterbeek, van slechts enkele honderden meters lengte. Bovenstrooms bevond zich een zandgroeve, en vond een natuurherinrichtingsproject plaats. Verderop vindt men een paar buitenhuizen met vijver.

De noordgrens van de deelgemeente wordt gevormd door de Itterbeekvallei, waarlangs men ook de beemden aantrof. Verder van de beek af vond men de akkers. Gedurende de 2e helft van de 20e eeuw werden het hooilandbeheer gestopt en verschenen populierenplantages, ofwel er ontstonden rietlanden of elzenbroekbossen.

In het oosten van Neerglabbeek vindt men de Solterheide, welke behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen

Geboren in Neerglabbeek

Nabijgelegen kernen

Opglabbeek, Opitter, Gruitrode