Neervelp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neervelp
Deelgemeente in België Vlag van België
Neervelp (België (hoofdbetekenis))
Neervelp
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Boutersem
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,64 km²
Inwoners (31-12-2007) 610
Overig
Postcode 3370
Detailkaart
Neervelp (Vlaams-Brabant)
Neervelp
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Neervelp is een deelgemeente van Boutersem (Vlaams-Brabant, België).

Toponymie[bewerken]

Het toponiem Velp is van Keltische oorsprong. De laatste p is afkomstig van apa (water) en het eerste deel komt mogelijk van falwa dat vaal betekent (vale kleur van het water). Een andere verklaring wijst naar felwa (wilg), en in dat geval zou Velp dus wilgenwater betekenen. Het voorvoegsel Neer heeft de betekenis afwaarts, naar beneden.

De naam Neervelp kan dan ook verklaard worden als afwaarts wilgenwater of afwaarts het vale water.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In het dorp staat de Sint-Remigiuskerk.

Mobiliteit[bewerken]

Openbaar Vervoer[bewerken]

Neervelp wordt ontsloten met lijn 6 (Wijgmaal-Leuven-Neervelp-Hoegaarden). Deze lijn van De Lijn geeft de inwoners van de deelgemeente de kans om zich elk uur naar Leuven te verplaatsen. De scholieren die les volgen in Meldert of Hoegaarden kunnen ook van deze lijn gebruikmaken om zich naar de desbetreffende scholen te begeven. Voor intergemeentelijke verplaatsingen kunnen de inwoners van Neervelp gebruikmaken van de belbus Tienen-Boutersem-Hoegaarden. Op dinsdagvoormiddag is sinds 8 januari 2007 ook een marktbus (lijn 680) voorzien die de inwoners naar de markt in Tienen kan vervoert.

Wegennet[bewerken]

Het op- en afrittencomplex van de E40 te Neervelp wordt door tal van Boutersemse politici een historische vergissing genoemd. Voorstellen rond de aanleg van een nieuwe op- en afrit vanaf de E40 in Willebringen naar de N3 (Leuven-Tienen) werden echter verworpen. Andere belangrijke wegen in het dorp zijn de N234 die Neervelp met Boutersem en Bevekom verbindt en de Neervelpsestraat die naar Bierbeek leidt.