Neil Ritchie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neil Ritchie
Sir Neil Ritchie
Sir Neil Ritchie
Geboren 29 juli 1897
Brits-Guiana (hedendaags Guyana)
Overleden 11 december 1985
Toronto, Canada
Land/zijde Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Flag of the British Army (1938-present).svg British Army
Dienstjaren 1914 - 1951
Rang British Army OF-9.svg General
Eenheid Black Watch
Bevel 51e (Hoogland) Infanteriedivisie
8e Leger (Verenigd Koninkrijk)
52e (Laagland) Divisie
12e Legerkorps (Verenigd Koninkrijk)
Schots Commando
British Far East Command
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Ander werk Voorzitter van een verzekeringsmaatschappij
Colonel van het Black Watch (1950 - )
Ritchie in overleg met andere officieren in Noord-Afrika

Neil Ritchie GBE, KCB, DSO, MC (Brits-Guiana, 29 juli 1897 - Toronto (Canada), 11 december 1983) was een Brits generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De militaire carrière van Ritchie begon in 1914, toen hij als officier diende in de Black Watch, een eliteonderdeel van het Britse Leger. In de Eerste Wereldoorlog diende hij in Frankrijk en tijdens de veldtocht in Mesopotamië. Voor zijn verdiensten aldaar kreeg Ritchie in 1918 het Military Cross.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Ritchie bevorderd tot brigade-generaal (Engels:Brigadier general) en was hij betrokken bij de evacuatie van Duinkerke. Dit werd Operatie Dynamo genoemd. Hij was staflid van Archibald Wavell, Alan Brooke en Claude Auchinleck. Hierna kreeg Ritchie tijdelijk het commando over het Britse Achtste Leger en werd hij gepromoveerd tot luitenant-generaal, terwijl intussen een meer ervaren generaal werd gezocht die de taak van Ritchie kon overnemen. Desondanks hield Ritchie meer dan zes maanden het gezag over het Achtste Leger.

Ritchie voerde het bevel tijdens de Slag bij Gazala (nabij Tobroek, Libië) in mei en juni 1942. Onder zijn bevel verloor het Achtste Leger de slag met grote verliezen, waaronder de haven van Tobroek. Tijdens de Eerste Slag bij El Alamein werd hij vervangen door generaal Auchinleck. Na zijn vertrek bij het Achtste Leger werd Ritchie generaal van de 52e (Laagland) Divisie. Later, tijdens D-Day, was hij generaal van het Britse 12e Legerkorps.

Na de oorlog bleef Ritchie tot 1947 in het leger, waar hij opperbevelhebber was voor het Verre Oosten. Na zijn pensionering vertrok hij naar Canada, waar hij een functie bekleedde in het bestuur van een Canadese verzekeraar. Neil Ritchie overleed op 86-jarige leeftijd in Toronto.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]