Alan Brooke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van links naar rechts: de chef van de Britse generale staf, veldmaarschalk Sir Alan Brooke; Winston Churchill; en de bevelhebber van de 21e legergroep, generaal Bernard Montgomery, bij Montgomery's mobiel hoofdkwartier in Normandië - 12 juni 1944

Alan Francis Brooke (Bagnères-de-Bigorre, 23 juli 1883 - Hartley Wintney (Hampshire), 17 juni 1963) was een Britse generaal en veldmaarschalk. Hij was de 1e viscount (burggraaf) van Alanbrooke.

Als bevelhebber van het Britse 2e legerkorps wist Brooke in 1940 door achterhoedegevechten een belangrijke bijdrage te leveren aan de evacuatie van het Brits leger uit Duinkerke. Later in 1940 werd Brooke benoemd tot opperbevelhebber van het Britse thuisleger. Hij kreeg de moeilijke taak de Britse verdediging tegen de verwachte Duitse invasie op te zetten. Eind 1941 volgde Brooke John Dill op als chef van de Britse Generale Staf. In juni 1942 werd Brooke Chief of the Imperial General Staff waar hij de militaire ideeën van Winston Churchill moest realiseren of de plannen die niet uitvoerbaar waren, uit zijn hoofd moest praten.

Hij ontving veel onderscheidingen waaronder de Amerikaanse Army Distinguished Service Medal.

Zie ook[bewerken]

Externe Referentie[bewerken]