Netwantsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Netwantsen
Corythucha ciliata (Plataannetwants)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie
Tingidae
Laporte, 1832
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Netwantsen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De netwantsen (Tingidae) vormen een familie uit de orde der halfvleugeligen (Hemiptera). De familie werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Francis de Laporte de Castelnau in 1832 en kent wereldwijd ongeveer 2000 soorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze merendeels grijze insecten hebben een netwerkpatroon op vleugels en rug. Het halsschild steekt vaak kapvormig boven de kop uit. De lichaamslengte varieert van 2 tot 5 mm. Het scutellum is bij deze wantsen volledig onzichtbaar en bevindt zich onder het verlengde halsschild. Daarmee zijn ze te onderscheiden van de Piesmatidae (Amarantwantsen) die vaak ook een netvormig aderpatroon hebben. Bij deze familie is het scutellum echter wel zichtbaar doordat het halsschild niet verlengd is naar achteren. Soms is het aderpatroon zo fijn en zijn de cellen zo klein dat ze alleen bij sterke vergroting zichtbaar zijn.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze familie komt wereldwijd in trossen voor aan de onderkant van bladeren van kruidachtige planten en bomen. Netwantsen leven van sap van planten dat ze met hun zuigsnuit opzuigen. Sommige soorten leven op mossen, sommige soorten zijn sterk afhankelijk van een bepaalde plantensoort terwijl anderen minder kieskeurig zijn.

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele buitenlandse soorten[bewerken | brontekst bewerken]