Nico Verlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nico Verlaan
Verlaan, N. - SFA008007363.jpg
Algemene informatie
Naam Nico Verlaan
Geboren 12 augustus 1932
Partij VVD,
Veilig Verkeer en
100.000 woningen per jaar (1963),
Boerenpartij (1966-1971),
Groep Verlaan en
Lijst-Van Velsen (1971)
Politieke functies
1966-1968 Provinciale Staten Zuid-Holland
1966-1970 Gemeenteraad Amsterdam
1966-1967 Fractievoorzitter gemeenteraad
1967-1971 Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Nico Verlaan (Amsterdam, 12 augustus 1932) is een Nederlands voormalig politicus.

Verlaan was een Amsterdamse ondernemer die zich met tal van zaken bezighield. Zo had hij onder meer een importbedrijf en was hij hotelier. Later beschikte hij over een eigen vervoers- en handelsonderneming in Amerongen.

Ook was hij actief in de politiek. In eerste instantie zat hij bij de VVD maar deze partij ontnam hem zijn partijlidmaatschap nadat hij een Liberale Unie had opgericht. Vervolgens was hij in diverse andere partijtjes actief. Eerst nam hij als lijsttrekker van de partij Veilig Verkeer en 100.000 woningen per jaar deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1963 maar wist geen zetel te behalen. Dit lukte hem vier jaar later wel toen hij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1967 voor de Boerenpartij Tweede Kamerlid werd.

Hij bleef in 1968 voorman Hendrik Koekoek trouw bij de splitsing in de fractie van de Boerenpartij. Hij moest die fractie als Groep Verlaan in 1971 alsnog verlaten toen hij kandidaat werd voor een door kolonel b.d. Van Velsen geleide politieke groepering, de Lijst-Van Velsen. Daar deze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1971 onvoldoende stemmen kreeg voor een zetel, kwam er in datzelfde jaar ook een einde aan zijn Kamerlidmaatschap.

Ongeveer gelijktijdig met zijn Kamerperiode zat hij twee jaar in de Provinciale Staten van Noord-Holland en vier jaar in de gemeenteraad van Amsterdam. Al in een vroeg stadium van zijn raadslidmaatschap voor de Boerenpartij ontstond er ruzie en splitste een deel van de raadsfractie zich af. Ook mocht hij niet meer deelnemen aan de raadscommissies omdat hij steun had betuigd aan het de hand boven het hoofd houden van de vanwege zijn oorlogsverleden in opspraak geraakte Boerenpartij-senator Hendrik Adams door partijleider Hendrik Koekoek.

Verlaan adviseerde Koekoek in 1971 kolonel b.d. Van Velsen als tweede man op de lijst van de Boerenpartij voor de verkiezingen in 1971 te vragen, omdat de peilingen destijds nog maar één zetel voor Boerenpartij voorspelde. Verlaan hoopte dat met dit voorstel de Boerenpartij mogelijk meer dan één zetel zou kunnen halen. Toen Koekoek dit voorstel niet overnam, stelde Verlaan Van Velsen in staat met een eigen lijst aan de verkiezingen deel te nemen, met de afspraak dat indien Van Velsen ook gekozen zou worden, hij met Koekoek zo goed als mogelijk zou gaan samenwerken. Koekoek behaalde met de Boerenpartij slechts één zetel in 1971, zoals in de peilingen voorspeld was. Van Velsen werd daarna door de koningin tot notaris benoemd in de omgeving Den Haag.

Koekoek heeft nimmer Adams de hand boven het hoofd gehouden. Nadat in de media berichten waren verschenen dat Adams voor de oorlog sympathie zou hebben gehad voor het Duitse nationaal socialisme, besloot het hoofdbestuur van de Boerenpartij unaniem – inclusief Koekoek – dat Koekoek met Adams contact zou opnemen met de boodschap dat het hele partijbestuur wilde dat Adams zijn kandidaatschap voor de Eerste Kamer en de Boerenpartij zou opzeggen. Adams was vanwege de media-aandacht ondergedoken en Koekoek kon daardoor geen contact maken om de boodschap van hoofdbestuur over te brengen. Op de dag van de beëdiging van de Eerste Kamerleden belde Adams 's morgens om 6 uur op of hij met Koekoek mocht meerijden naar Den Haag. Koekoek heeft hem toen telefonisch de boodschap overgebracht, maar Adams weigerde zijn kandidaatschap op te zeggen en zei dat hij zijn verweer had voorbereid en dit in de Eerste Kamer publiekelijk zou maken. Koekoek heeft Adams vervolgens in de auto mee naar Den Haag genomen, in de hoop hem onderweg nog tot andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Adams ging af als een gieter, maar niemand in de Boerenpartij heeft dit kunnen voorkomen – ook Koekoek niet. Het is onterecht om Koekoek te verwijten dat hij Adams toen "de hand boven het hoofd heeft gehouden". Dat de politieke tegenstanders van de Boerenpartij dat destijds zo in de media hebben gebracht – en hun politieke onervarenheid om dit verkeerde beeld publiekelijk weer recht te zetten – heeft de Boerenpartij grote schade berokkend.

In het rode en linkse bolwerk Amsterdam werd de democratie met voeten getreden en kon de Boerenpartij zelfs geen openbare verkiezingsvergadering houden in Theater Frascati. Deze openbare partijverkiezingsvergadering werd met rookbommen en traangas onmogelijk gemaakt, hetgeen erin resulteerde dat bij deze verkiezingen de Boerenpartij 9,4% van de Amsterdamse stemmen kreeg.