Naar inhoud springen

Nicola (aardappel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BKannen (overleg | bijdragen) op 17 apr 2018 om 16:51.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nicola
Nicola eind maart
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Solanum (Nachtschade)
Soort:Solanum tuberosum (Aardappel)
Variëteit
Nicola (aardappel)
Saatzucht Soltau-Bergen (1964)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nicola is een aardappelras dat in 1964 is ontstaan uit de kruising clivia x 6430/1011 en heeft in 1974 kwekersrecht gekregen. De kruising is gemaakt door Saatzucht Soltau-Bergen (Duitsland). De nicola is weinig gevoelig voor droogte. In 1975 is het ras in de handel gebracht door handelsmaatschappij Van Rijn b.v. uit Poeldijk, die als eerste erin slaagde een aardappelras gedurende het gehele jaar in de schappen van de supermarkt te presenteren door middel van lokale productie gecombineerd met import uit onder meer Marokko, Cyprus en Israël.

De nicola is een middellaat consumptieaardappelras en heeft geelvlezige, langovale, vlakogige knollen met een lichtgele schilkleur. De nicola is een vastkokende aardappel.

Ziekten

Het blad van Nicola is tamelijk vatbaar voor de aardappelziekte, maar de knol weinig. De knollen zijn vrij weinig tot weinig vatbaar voor schurft en onvatbaar voor fysio 1 van de wratziekte. Verder is het ras vrij sterk gevoelig voor kringerigheid, middelmatig tot vrij weinig vatbaar voor de virusziekte bladrol, weinig voor YN-virus en onvatbaar voor het A-, X- en Yc-virus en wratziekte. Nicola is resistent tegen biotype A (=Ro1) van aardappelmoeheid.

Afbeeldingen