Noordkapers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noordkapers
Noordkaper
Noordkaper
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cetacea (Walvissen)
Onderorde:Mysticeti (Baleinwalvissen)
Familie:Balaenidae (Echte walvissen)
Geslacht
Eubalaena
Leefgebied noordkapers
Leefgebied noordkapers
Afbeeldingen Noordkapers op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noordkapers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De noordkapers (Eubalaena) vormen een geslacht uit de familie der echte walvissen (Balaenidae). Er zijn drie soorten. De noordkaper (Eubalaena glacialis) leeft in de Noordelijke Atlantische Oceaan en Stille Oceaan. De Pacifische populatie is sinds begin 21ste eeuw in een aparte soort, de grote oceaannoordkaper (Eubalaena japonica), geplaatst.[1] De zuidkaper (Eubalaena australis) wordt van de noordkapers gescheiden door de tropische wateren, en leeft in de zuidelijke oceanen.

De Engelse naam voor deze walvis is Right whale ofwel echte walvis omdat dit dier het meest geschikt was als slachtoffer van de walvisjacht. Redenen hiervoor zijn:

  • hij is, qua gewicht, een van de grootste walvissen;
  • hij zwemt betrekkelijk langzaam;
  • nagenoeg het gehele lichaam is interessant voor verwerking;
  • eenmaal geschoten, zinkt het dier niet in het water.

Door de steeds intensiever wordende jacht was dit dier al rond het eind van de negentiende eeuw nagenoeg uitgestorven en moest worden omgezien naar minder gemakkelijke prooien.

Noordelijke populatie[bewerken]

Naar schatting waren er rond het begin van de twintigste eeuw nog enkele honderden individuen. Recent onderzoek heeft vastgesteld dat alle huidig levende exemplaren afstammen van vijf vrouwtjes.

Door de trage voortplanting brengt een vrouwtje hooguit één keer per drie jaar een jong ter wereld. Dit houdt in dat er vier à vijf jongen per jaar worden geboren.

Zuidelijke populatie[bewerken]

In tegenstelling tot de Noordkaper groeit die van de Zuidkaper merkbaar. Op dit moment (2004) zijn er zo'n 3000 stuks en de populatie verdubbelt zich per tien jaar.

Taxonomie[bewerken]

Noordkaper (Eubalaena glacialis)