Noortje Thijssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noortje Thijssen
Noortje Thijssen
Algemene informatie
Volledige naam Noortje Carolien Thijssen
Geboren 20 september 1983
Geboorteplaats Gouda
Functie Lid van de Eerste Kamer
Sinds 13 juni 2023
Partij GroenLinks
Titulatuur Dr.
Politieke functies
2020-heden directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
2023-heden Lid van de Eerste Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Noortje Carolien Thijssen (Gouda, 20 september 1983) is een Nederlands politica namens GroenLinks.

Thijssen bezocht de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman waar zij in 2001 eindexamen-vwo deed. Vervolgens studeerde zij sociologie aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 2005 afstudeerde. In 2012 promoveerde zij bij Jan Willem Duyvendak aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift getiteld De jaren zestig herinnerd. Over gedeelde idealen uit een linkse periode.[1] Zij volgde een post-master in journalistiek.

Thijssen had een eigen onderneming (Voor Impact), was partner bij het public affairs en lobbyadviesbureau Public Matters en PR-manager bij myTomorrows.

Voor GroenLinks was Thijssen beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie. Zij was lid van de kandidatencommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en voorzitter van de kandidatencommissie voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2019. Sinds november 2020 is zij directeur-bestuurder van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2023 stond Thijssen op de zesde plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks, wat voldoende was om gekozen te worden.[a] Op 13 juni 2023 werd zij geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer. Zoals GroenLinks en de Partij van de Arbeid al voor de verkiezingen bekendgemaakt hadden, traden hun senatoren toe tot een gemeenschappelijke fractie.

Thijssen was van 2020 tot 2023 bestuurslid van het theatergezelschap George & Eran producties.