Nordstrand (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nordstrand
Eiland van Duitsland
Locatie
Land Duitsland
Eilandengroep Waddeneilanden
Locatie Noordzee
Coördinaten 54°29'33"NB, 8°52'37"OL
Algemeen
Inwoners 2218
Foto's
Kerkhof van Odenbüll
Kerkhof van Odenbüll

Nordstrand is een voormalig[1] waddeneiland en in het Duitse deel van de Waddenzee, behorend tot de Kreis Noord-Friesland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Bestuurlijk vormt Nordstrand twee gemeenten: Nordstrand en Elisabeth-Sophien-Koog. Tot de gemeente Nordstrand behoort ook het eilandje Nordstrandischmoor, een van de Halligen, dat evenals Nordstrand door middel van een dam met het vasteland is verbonden. Nordstrand kreeg in 1936 door middel van een dam een verbinding met het vasteland, terwijl de polder Beltringharder Koog sinds 1987 een tweede vaste verbinding vormt. Oorspronkelijk maakte het deel uit van het eiland Alt-Nordstrand, maar dat werd in 1634 tijdens de Burchardivloed voor een groot deel weggeslagen. Een tweede gedeelte dat overbleef is het huidige eiland Pellworm. Vanaf 1667 heeft een aantal Nederlanders uit het Westland, onder wie Hugo Janszoon Goeijenbier (1617-1699) en zijn broer Cornelius Janszoon Goeijenbier (1637-1680) op Nordstrand dijken aangelegd. Boeren op Nordstrand verloren door overstromingen vaak hun oogst. De broers Goeijenbier bleven op Nordstrand wonen, de familienamen van hun nakomelingen verbasterden uiteindelijk tot 'Gutbier'.

Godsdienstvrijheid[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Winfried Gutbier (Nordstrand, 1936), nazaat van Cornelius Janszoon Goeijenbier, vroegen Cornelius en zijn broer Hugo Janszoon alvorens zij van 's-Gravenzande (Westland, Nederland) naar Nordstrand afreisden, de Graaf van Sleeswijk eerst garanties. Die garanties - nog niet schriftelijk bevestigd - betroffen vooral het op Nordstrand "vrij kunnen beoefenen van het katholieke geloof". Mogelijk was godsdienstvrijheid voor de broers Goeijenbier ook aanleiding uit Nederland te vertrekken, gezien de felle strijd daar tussen katholieken en protestanten in 17e eeuw.

Vanuit Strucklahnungshörn wordt over de Norderhever, de zeestraat tussen beide eilanden, een veerdienst op het buureiland Pellworm onderhouden, die onafhankelijk van het getij met een vaste dienstregeling kan varen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Nordstrand en omgeving rond 1650
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Nordstrand op Wikimedia Commons.