Naar inhoud springen

Nubische wilde ezel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nubische wilde ezel
Nubische wilde ezel uit de zoo van Berlijn in 1899
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Perissodactyla (Onevenhoevigen)
Familie:Equidae (Paardachtigen)
Geslacht:Equus
Soort:Equus africanus (Afrikaanse wilde ezel)
Ondersoort
Equus africanus africanus
(Fitzinger, 1857)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Nubische wilde ezel of steppe-ezel[bron?] (Equus africanus africanus) is een ondersoort van de wilde ezel en de stamvader van de huisezel. De ondersoort is ernstig bedreigd en mogelijk uitgestorven. Een verwante ondersoort is de, eveneens bedreigde, Somalische wilde ezel (Equus africanus somalicus).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Nubische ezel staat bekend om zijn bijzondere uithoudingsvermogen, bescheidenheid en aangename karakter. Het lichaam van de Nubische ezel is slank en mooi. Hij heeft een grote kop met smalle oren en een schouderhoogte van ongeveer 1,20m. De huidskleur varieert van zeer lichtbruin tot grijs.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hij leeft in het noordoosten van Afrika in de bergen, halfwoestijnen, grasvlakten en in rotsachtige gebieden. Ze eten ’s nachts en vroeg in de ochtend grassen en kruiden. Tijdens de hitte van de dag rust deze ezel uit in schaduwrijke plekjes.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Mannetjes of hengsten leven alleen of in afzonderlijke groepen. Vrouwtjes en jonge dieren leven in kuddes. Deze zijn niet streng geordend en bij ruzies schoppen en bijten de dieren elkaar. Na een draagtijd van bijna een jaar houdt het vrouwtje zich met het jong enkele dagen afzijdig van de kudde, tot het veulen geleerd heeft zijn moeder te herkennen.