Nysius helveticus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nysius helveticus
Nysius helveticus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Orsillinae
Geslacht:Nysius
Soort
Nysius helveticus
Herrich-Schäffer, 1850
Gekielde nysius (Nysius helveticus), nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Nysius helveticus is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Gekielde nysius' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een bruine wants, die 4,3 – 6 mm lang is. De soorten uit het geslacht Nysius zijn zeer moeilijk uit elkaar te houden. De gekielde nysius is echter goed te herkennen door een bleke kiel, die over het schildje (scutellum) loopt. De antenne is donker.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is komt voor in heel Europa, Siberië, Centraal-Azië en China. Ze komen voor in zowel droge als vochtige gebieden met een zandbodem.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De gekielde nysius leeft vooral van op de bodem liggende zaden van struikhei (Calluna vulgaris). Als de zaden in augustus en september aan de struik rijpen kun je de wantsen ook in de struik aantreffen. Andere planten als ganzerik (Potentilla) en planten uit de composietenfamilie (Asteraceae) worden minder vaak bezocht. De overwintering vindt plaats als ei op de voedselplanten of in de strooisellaag daaronder. Bij hoge temperaturen kunnen ook de nimfen overwinteren. Er zijn twee generaties.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]