Obboezem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karazee met ten zuiden daarvan de Obboezem met het dorp Novy Port (Novyy Port)
Begin van de instroom van de Ob in de Obboezem (gezien vanaf de oostzijde)

De Obboezem (Russisch: Обская губа; Obskaja goeba) is de benaming voor het estuarium van de rivier de Ob in het noorden van West-Siberië. De Obboezem ligt ten noordwesten van de Arctische Oeral, ten noorden van het West-Siberisch Laagland met ten westen ervan het Jamal-schiereiland met daarboven Bely-eiland en aan de oostkant in het zuiden het Taz-schiereiland, gescheiden door de Tazboezem (estuarium van de Taz dat uitmondt in de Obboezem) van het noordelijker gelegen Gydan-schiereiland, waarvan het noordelijke deel bestaat uit het Javaj-schiereiland, dat met het daar direct boven gelegen eiland Sjokalskogo de noordoostgrens vormt tot de monding van de Obboezem in de Karazee.

Het estuarium start direct ten noorden van de Noordpoolcirkel, is meer dan 800 kilometer lang, varieert in breedte van 30 tot 80 kilometer en heeft een diepte van 10 tot 12 meter. Door de ondiepte is de Obboezem niet geschikt voor diepzeeschepen. Het noordelijke deel is bevroren van oktober tot juli. In de rivier stromen naast de Taz ook de rivieren Nadym en Nyda (zuidoosten) uit, die bij de monding een groot aantal kleine eilandjes vormen, en een aantal kleinere riviertjes aan de westzijde.

De kusten rond de boezem worden overheerst door boomloze arctische toendra met veel moerassige gebieden. De Obboezem is rijk aan vis, zoals steur, sterlet, nelma, moeksoen, kwabaal, shokur en haring.

Aan de Obboezem liggen onder andere de plaatsen Jamburg en Novy Port. Deze zijn ontstaan rond de olie- en gaswinning in het gebied. De olie- en gasvoorraden worden naar het zuiden gestuurd via spoorlijnen en pijpleidingen. Voor de toekomst is een aantal nieuwe transportverbindingen gepland rond de Obboezem. Het Jamburg-aardgasveld, dat tussen het zuidelijk deel van de Obboezem en de Tazboezem ligt, werd in 2001 gezien als een van de grootste ter wereld.

Externe link[bewerken]