Beringstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beringstraat
Beringstraat (Noord-Amerika)
Beringstraat
Locatie tussen Azië en Noord-Amerika
Zee Noordelijke IJszee
Coördinaten 65° 58′ NB, 168° 47′ WL
Diepte (max.) 30-50 m
Breedte 85 km
Detailkaart
Kaart
Zeekaart
Foto's
Satellietfoto genomen door de MISR-satelliet
Satellietfoto genomen door de MISR-satelliet
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Beringstraat of Straat Bering (Engels: Bering Strait, Russisch: Берингов пролив; Beringov proliv) is de zeestraat gelegen tussen de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee. Deze zee-engte scheidt Azië (Siberië) van de Verenigde Staten (Alaska). Aan de Amerikaanse kant ligt het schiereiland Steward, met Kaap Prince of Wales, aan de Russische kant het Tsjoektsjenschiereiland, met Kaap Dezjnjov. In de Beringstraat liggen de Diomedeseilanden; Imaliq of Grote Diomedes of Ratmanov (Russisch) en Inaliq of Kleine Diomedes (Verenigde Staten), waardoorheen de internationale datumgrens loopt en de grens tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Ontstaan[bewerken]

Tijdens de recentste ijstijd (116 000 tot 11 500 jaar geleden) was het zeeniveau in de Beringstraat dermate laag, dat mensen en dieren over de Beringlandbrug van Azië naar Noord-Amerika konden trekken. Dit lage zeeniveau ontstond doordat gedurende de ijstijd door de lage temperatuur veel water tot ijs werd, hierdoor kwam de Beringstraat droog te staan. Men neemt tegenwoordig aan dat in deze periode op die wijze de eerste mensen vanaf Siberië Alaska en dus Amerika bereikten.[1]

Ontdekkingsgeschiedenis[bewerken]

De eerste moderne westerlingen die de Beringstraat bereikten, waren de Kozakken die Siberië veroverden. In 1649 bereikte Semjon Dezjnjov het Tsjoektsjenschiereiland, en daarmee de Aziatische kust van de Beringstraat. Deze reis werd echter pas later in de archieven teruggevonden, en over de geografie van het gebied bleef veel onduidelijkheid. De Deense ontdekkingsreiziger Vitus Bering, waarnaar de Beringstraat is genoemd, voer in 1728 van zuid naar noord door de straat, en toonde zo aan dat Azië en Amerika niet verbonden waren. Hij zag echter de Amerikaanse kust niet.

Voor zover bekend was de eerste die dit deed de Russische ontdekkingsreiziger Michail Gvozdev die in 1732 de kaap Prince of Wales zag, maar ook zijn verslag bleef lang onbekend, en het was pas met de derde reis van James Cook (1776-1779) dat de Amerikaanse kant van de straat duidelijk in kaart gebracht werd.

Trivia[bewerken]

Op 7 augustus 1988 zwom de toen 30-jarige Amerikaanse Lynne Cox zonder beschermende kleding het deel van de Beringstraat tussen Alaska en Rusland over. De afstand van haar startpunt, Little Diomede (Alaska) naar Ratmanov (Rusland, toen nog Sovjet-Unie) bedraagt ongeveer 4 kilometer, maar door de stroming legde ze 6 kilometer af in ruim 2 uur.[2]

Op 19 april 2007 kondigde Rusland aan een tunnel onder de Beringstraat te willen aanleggen in samenwerking met de Verenigde Staten. Onderdeel van het project is een 3500 kilometer lange spoorverbinding vanaf Pravaja Lena ten zuiden van Jakoetsk via Zyrjanka naar Oeëlen.