Oldham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor andere betekenissen, zie Oldham (South Dakota) en Oldham (district).
Oldham
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Oldham (Greater Manchester)
Oldham
Situering
Regio North West England
Graafschap Greater Manchester
District Oldham
Coördinaten 53° 33' NB, 2° 7' WL
Algemeen
Inwoners
(2011)
98.609
Overig
Postcode(s) OL1-OL2, OL4, OL8-OL9
Grid code SD922053
Post town OLDHAM
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Oldham is een grote plaats in het stedelijke graafschap Greater Manchester en telt ongeveer 100.000 inwoners. Oldham ligt ongeveer 8,5 km ten zuidoosten van Rochdale en 11,1 km ten noordoosten van Manchester.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vroegste bewijs van menselijke bewoning op de plek waar nu Oldham ligt, wordt geleverd door vondsten van zeven- tot tienduizend jaar geleden. Er is bovendien bewijs voor Romeinse en Keltische aanwezigheid. Er wordt echter van uitgegaan dat er niet eerder dan 865 na Christus sprake was van een permanente nederzetting.

Tot aan de industriële revolutie stelde Oldham niet veel voor. Waar Oldham halverwege de 18e eeuw nog een centrum was van hoedenmakerij, was het aan het einde van diezelfde eeuw een industriestad met vele textielfabrieken. In de tweede helft van de 19e eeuw zou Oldham uitgroeien tot een centrum van de wereldwijde textielindustrie. In 1851 werkte dan ook 30% van Oldhams inwoners in die industrie, tegenover 5% in Groot-Brittannië. In de jaren '70 en '80 van de 19e eeuw zou Oldham de meest productieve stad ter wereld zijn op het gebied van de katoenindustrie. Sinds 1998 is die industrie echter verdwenen uit de plaats.

Sinds de 19e eeuw heeft Oldham sociale problemen gekend. In die eeuw waren er geregeld rellen in de stad, ingegeven door voedsel- en banentekorten. Naar schatting tienduizend arbeiders uit Oldham reisden op 16 augustus 1819 af naar het nabijgelegen Manchester om het te hebben over politieke hervormingen. Die dag zou het Peterloo-bloedbad plaatsvinden. In 2001 braken er rellen uit door raciale spanningen tussen de lokale blanke en Aziatische gemeenschappen, waardoor Oldham internationaal het nieuws haalde. Naar schatting 20 mensen raakten gewond, waarvan 15 politieagent, en 37 mensen werden gearresteerd.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Oldham lange tijd sterk afhankelijk was geweest van de textielindustrie en de bouw van werktuigen, zou vanaf halverwege de 20e eeuw de de-industrialisatie intrede doen. De dienstensector heeft aan belang gewonnen ten aanzien van het fabriekswerk, hoewel fabrieken wel belangrijk blijven voor de werkgelegenheid. Veel banen in Oldham zijn voor lager opgeleiden en de lonen zijn veelal laag.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Boundary Park, het stadion van Oldham Athletic.

In 1876 werd de professionele rugbyclub Oldham Roughyeds opgericht onder de naam Oldham Football Club. Die club wist meerdere malen kampioen te worden.

Professioneel voetbalclub Oldham Athletic AFC werd opgericht in 1895 als Pine Villa Football Club. The Latics, zoals de bijnaam van de club luidt, wisten in 1990 de finale van de League Cup te bereiken en werden in '91 de kampioen van de Football League Second Division, wat promotie naar het hoogste niveau betekende. Anno 2015 speelt de club echter op het derde niveau, in de Football League One.

Oldham kent verder nog verschillende semi-professionele cricketteams.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oldham van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.