Oliver Paasch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oliver Paasch
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 21 oktober 1971
Geboorteplaats Malmedy
Kieskring Vlag van Verviers Verviers
Vlag van de provincie Luik Luik
Regio Vlag Duitstalige Gemeenschap Duitstalige Gemeenschap
Vlag Waals Gewest Wallonië
Land Vlag van België België
Partij ProDG
4de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap
Aangetreden 26 juni 2014
Voorganger Karl-Heinz Lambertz
Regering Regering-Paasch
Functies
2009-2014 Duitstalig Gemeenschapsminister van Onderwijs, Vorming en Tewerkstelling
2004-2009 Duitstalig Gemeenschapsminister van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Oliver Paasch (Malmedy, 21 oktober 1971) is een Belgisch politicus van de Duitstalige ProDG. Tussen 2004 en 2014 bekleedde hij verschillende ministerposten in de Regering van de Duitstalige Gemeenschap. In juni 2014 volgde hij Karl-Heinz Lambertz op als minister-president van de Duitstalige Gemeenschap.

Paasch is licentiaat in de rechten van de universiteiten van Namen en Louvain-la-Neuve. Hij werkte van 1995 tot 2004 vooral bij banken.

Politieke carrière[bewerken]

In 1997 werd Paasch voor het eerst verkozen in de Raad, nu het parlement van de Duitstalige Gemeenschap voor de partij PJU-PDB. Na de verkiezingen van 2004 werd hij minister van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek in de regering-Lambertz II.

In 2008 was hij een van de drijvende krachten achter de omvorming van PJU-PDB tot ProDG. Bij de Duitstalige Gemeenschapsraadverkiezingen van 2009 haalde de nieuwe partij 17 procent van de stemmen en kreeg ze twee ministerposten in de regering-Lambertz III. Oliver Paasch werd minister van Onderwijs, Vorming en Tewerkstelling.

Bij de verkiezingen van 2014 won ProDG twee zetels en werd daarmee de tweede grootste fractie in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap met zes zetels. De regeringscoalitie van SP, PFF en ProDG besloot samen verder te besturen, maar door de forse winst werd Oliver Paasch de nieuwe minister-president. Op donderdag 26 juni 2014 legde de regering-Paasch de eed af.[1][2]

Externe link[bewerken]