Olmense Zoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olmense Zoo
20120219 Olmense Zoo (47).jpg
Geopend 1980
Locatie Olmen, België
Oppervlakte 12 ha
Coördinaten 51° 8′ NB, 5° 9′ OL
Thema Europese en exotische diersoorten
Website

De Olmense Zoo is sinds 1980 een dierentuin in Olmen, Balen (Antwerpen).

Het park werd opgericht in 1976 door Louis Roofthoft en is in 1980 officieel voor het publiek geopend. De dierentuin wordt sinds maart 1995 beheerd door de familie Verheyen en is gespecialiseerd in katachtigen.[1] Vanwege aanhoudende overtredingen op het dierenwelzijn, werd de vergunning van het park op 11 oktober 2017 ingetrokken en bleef de Olmense Zoo tot 18 november gesloten.

Jaarlijks komen er ongeveer 200.000 bezoekers naar de Olmense Zoo.[2]

De Olmense Zoo is geen lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Geschiedenis[bewerken]

De vorige eigenaar, Louis Roofthooft, een gewezen kapitein uit de omgeving Antwerpen Haven, zocht midden jaren 70 een plaats op het platteland om zijn privécollectie dieren onder te brengen. Zijn oog viel op het huidige terrein vlak aan het kanaal Kwaadmechelen-Dessel. In 1976 vestigde hij zich in Olmen en bracht zijn dieren over naar zijn privé-park. Naast het houden van dieren was Roofthooft ook een circusliefhebber en werd er een grote tent naast het domein geplaatst waar dagelijks circusvoorstellingen werden gehouden. In het begin was hij vaak de enige bezoeker van het circus en werkten de artiesten als dierenverzorgers in de zoo. Toen hij begin jaren 90 overleed, werd het park te koop aangeboden.

Nieuwe eigenaars[bewerken]

In 1995 nam de familie Verheyen het park over. Dankzij de aankoop van het park kon de familie haar eigen privécollectie een aangepaste huisvesting geven. Grondige renovatie drong zich op, mede om meer bezoekers te kunnen aantrekken. In 1995 trok het park ongeveer 9.000 bezoekers.

De eerste jaren werd de bestaande infrastructuur grondig aangepakt: dieren kregen meer ruimte in de vorm van eilanden en natuurgetrouwe verblijven. Geleidelijk aan werden nieuwe projecten opgestart en de dierencollectie uitgebreid waardoor het privé-park uitgroeide tot een volwaardige privé-dierentuin. Verder kwamen er onder meer een nieuw restaurant, een tropenhal, een savannegebied en een berenbos.

Het circus bleef behouden. De zoo en het circus waren zonevreemd, maar een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan stelde dit in regel.[3]

Vergunning ingetrokken[bewerken]

Op 11 oktober 2017 verloor de Olmense Zoo zijn erkenning als publieke dierentuin nadat er aanhoudende inbreuken op het dierenwelzijn werden vastgesteld. Sindsdien werd het geclassificeerd als "private dierentuin".[4][5]

Op 28 oktober 2017 werd bekendgemaakt dat de dierentuin na de sluiting enkele verblijven had aangepast en enkele diersoorten naar andere dierentuinen liet verhuizen. Door deze verandering had de directie een nieuwe vergunning aangevraagd in de hoop dat ze hiermee in de toekomst weer als publieke dierentuin de deuren mochten openen.[6][7]

Op 10 november 2017 werd bekendgemaakt dat de dierentuin een nieuwe vergunning toegekend kreeg. De Olmense Zoo opende op 18 november 2017 terug de deuren voor het grote publiek.

Specialisatie[bewerken]

De Olmense Zoo is gespecialiseerd in katachtigen. Zo vindt men er Afrikaanse leeuwen, witte tijgers, zwarte panters, Euraziatische lynxen, servals, en poema's. Sinds 2013 bezit het park ook een koppel nevelpanters. Verder bezit de zoo nog een ruime collectie vogels, zoals papegaaien, uilen, arenden, flamingo's, kraanvogels (zoals de Australische saruskraanvogel) en ibisachtigen (zoals de puna- en de rode ibis).

Jachtluipaarden[bewerken]

Lange tijd was de zoo gespecialiseerd in jachtluipaarden, de hobby van de nieuwe eigenaars. Jarenlang werd getracht een fokprogramma op te zetten, doch zonder echt succes. Aanvankelijk werden de jongen ook opgevoerd in het circus, waar kinderen ermee op de foto mochten. Herhaaldelijk werden nieuwe dieren uit het wild ingevoerd.

In 2007 drong een vrouw in het verblijf van de jachtluipaarden binnen en werd er doodgebeten.[8] Toen begin 2011 het laatste vrouwtje overleed, werd het overblijvende mannetje overgebracht naar Frankrijk. Dit was het einde van de jachtluipaarden in de Olmense Zoo.[9]

Sinds 2015 heeft de zoo opnieuw een koppel cheeta's in haar collectie.

Zoogdierencollectie[bewerken]

Roofdieren[bewerken]


Hoefdieren[bewerken]


Primaten[bewerken]


Knaagdieren[bewerken]


Andere[bewerken]


Vogelcollectie[bewerken]

Papegaaien[bewerken]


Zangvogels[bewerken]


Kraanvogelachtigen[bewerken]


Roeipotigen[bewerken]


Uilen[bewerken]


Roofvogels en gieren[bewerken]
Steltloperachtigen

Struisvogelachtigen


Valken en caracara's

Flamingo’s

Ooeivaarsachtigen


Reptielencollectie[bewerken]


Externe link[bewerken]