Omar Sharif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omar Sharif
Omar Sharif in 2009
Omar Sharif in 2009
Algemene informatie
Geboortenaam Michel Demitri Shalhoub
Geboren 10 april 1932
Land Vlag van Egypte Egypte
Werk
Jaren actief 1954 - heden
Beroep Filmacteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Omar Sharif, ook wel bekend als Omar El-Cherif, geboren als Michel Demitri Shalhoub, (Alexandrië, 10 april 1932) is een Egyptisch filmacteur en bridgespeler.

Omar Sharif spreekt vloeiend Arabisch, Engels, Frans en Grieks. Hij studeerde aan het Victoria College, Alexandrië, en aan de Universiteit van Caïro, waar hij afstudeert in wis- en natuurkunde. Na zijn studie gaat hij bij zijn vader in diens houtbedrijf werken. Als kind werd hij in Alexandrië katholiek opgevoed, als lid van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk, maar hij bekeerde zich op zijn 23e tot de islam om te kunnen trouwen met de (islamitische) actrice Faten Hamama.

Filmacteur[bewerken]

Sharif wiens filmcarrière begon in 1953 met een Egyptische film, "Siraa Fil-Wadi" (Blazing sun), heeft daarna de hoofdrol gespeeld in vele Hollywood-films, waarvan Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago waarschijnlijk de bekendste zijn.

Films[bewerken]

Voor de film "Mr. Ibrahim et les fleurs du Quran" kreeg hij op het Filmfestival in Venetië de 'Best Actor Award'. Voor zijn vertolking won hij in 2004 ook de César voor Beste acteur.

Bridgespeler[bewerken]

Op bezoek in Den Haag, +/- 1973

Sharif was ook één van 's werelds bekendste bridgespelers. Er wordt gezegd dat hij film-shoots afzegde als er een belangrijke bridgewedstrijd was. Hij maakte deel uit van een groep bridgespelers, die de wereld rond trok om te bridgen. Zo kwam hij regelmatig in Deauville en Juan-les-Pins in Frankrijk en ook in St. Moritz en Crans-sur-Sierre in Zwitserland.
In 2006 vertelt hij aan de pers dat hij niet meer zal bridgen.

Ook speelde Omar Sharif cricket, hij was lid van The Lord's Taverners, een gezelschap dat voor goede doelen speelt. Met hen bezocht hij Den Haag omstreeks 1973.

Tarek[bewerken]

Omar Sharif heeft een zoon, Tarek (1957), waarmee hij in Dr Zhivago speelt. Tarek speelt de rol van Sasha, zoon van Yuri Zhivago en Tonia.

Externe link[bewerken]