Crans-Montana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Crans-Montana is een Zwitserse plaats in het kanton Wallis. Het ligt op een hoogte van 1500 meter op het grondgebied van zes gemeenten, omdat iedere gemeente recht had op een strip land dat vanaf het dal toegang tot de alpenweiden gaf. Van links naar rechts zijn dat:

Crans-sur-Sierre en Montana zijn in 1960 samengegaan als Crans-Montana. Het gebied heeft twee toeristenseizoenen, in de winter is er een zonnig skigebied, in de zomer staan er diverse golf- en tennisbanen ter beschikking, wordt er paard gereden, gewandeld, gezwommen en gezeild op het meer van Moubra.

Skiën[bewerken]

De plaats is bekend geworden door de talrijke alpine evenementen. Zo werden in 1987 de wereldkampioenschappen alpineskiën hier georganiseerd en in 1992 en 1998 de World Alpine Ski Cup Finale.

Vier skiliften gaan vanuit Crans en Montana naar boven. In totaal is er 160 km aan pistes met 27 liften in het gebied. In de zomer kan worden geskied op de zuidrand van de 3000 meter hoge hoogvlakte van de gletsjer, de Glacier de la Plaine Morte, waar in de zomer twee skiliften beschikbaar zijn. Er is ook een grote langlaufloipe.

Ballesteros baan

Golfen[bewerken]

In de zomer is Crans-Montana tevens een centrum voor zomersporten: wandelen, fietsen, paardrijden, tennis en golf.

Ieder jaar vindt in Crans begin september de European Masters plaats als onderdeel van de Europese Tour. Deze wordt gespeeld op de bekendste golfbaan, die door Severiano Ballesteros is gerenoveerd en sindsdien naar hem vernoemd is. De andere golfbaan, die tussen Crans en Montana ligt, is door Jack Nicklaus ontworpen.

Vanuit Sierre is Crans-Montana bereikbaar met een kabeltrein, de auto of bus, vanuit Sion ook met de postbus.

Wielrennen: Ronde van Zwitserland[bewerken]

De finish van de achtste etappe van de Ronde van Zwitserland van 2009 lag in Crans Montana. Tony Martin won de etappe. Ook in 2011 was hier een aankomst van een etappe, deze keer wist Mauricio Soler te winnen. In 2013 won Bauke Mollema de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland naar Crans-Montana.

Beroemde bewoners[bewerken]