On Every Street (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
On Every Street
Album van Dire Straits
Uitgebracht 1991
Opgenomen November 1990 en Maart 1991
Genre Rock
Duur 60:21
Label(s) Vertigo
Producent(en) Mark Knopfler, Dire Straits
Chronologie
1988
Money for Nothing
  1991
''On Every Street''
  1993
On the Night
Portaal  Portaalicoon   Muziek

On Every Street is het laatste studioalbum van Dire Straits. Na het succes van Brothers in Arms en de 220 shows die daarop volgden, kwam Dire Straits met een heel ander soort album dan alle andere albums. Het cleangeluid van Mark Knopfler is vervangen door een meer symfonisch geluid. Grotendeels is het album ingespeeld met de Pensa Suhr. Sinds 1988 is dit Marks favoriete gitaar. Hij gebruikt de Pensa Suhr sinds de tour met Eric Clapton.

Wat ooit begon als een simpele band (twee gitaristen, een bassist en een drummer) groeide uit tot een grote rockformatie. De band zou vanaf nu uit ongeveer 9-11 bandleden bestaan. Alleen Mark Knopfler en John Illsley zijn nog over van de oorspronkelijke band.

Op het album staan twaalf nummers. Allemaal weer geschreven door Mark Knopfler zelf. Het album start met de hit "Calling Elvis". "MK: Ik kwam erop toen mijn zwager op een dag verzuchtte dat het wellicht gemakkelijker was om Elvis te bellen dan om in contact te komen met z’n zus. Feitelijk gaat de song over non-communicatie.". In de tekst staan citaten van Elvis Presley zelf. Dan volgt "On Every Street". De opbouw doet denken aan het album Love over Gold. Het zevende nummer, "Heavy Fuel", is tevens de tweede hit van het album. Het elfde nummer doet denken aan nummers als "Tunnel of Love", "Telegraph Road" en "Ride Across the River".

Toen Knopfler later over het album praatte, zei hij dat het album iets mist. "De nummers zijn geweldig, ze zijn beter dan ooit, maar er mist iets". Tijdens de anderhalf jaar lang durende tour, gebruikte hij zowel z'n klassieke cleangeluid als z'n nieuwe geluid. Alle nummers worden gespeeld, van "Sultans of Swing" tot "Calling Elvis". Het werd de meest slepende tour voor de band: "Tegen die tijd had ik het helemaal gehad met Dire Straits. Het laatste anderhalf jaar van de tour hebben we geen woord meer met elkaar gewisseld. We reisden niet eens met hetzelfde vliegtuig."

Officieel is de band nooit gestopt. Knopfler vertelde ook dat hij nooit uitsluit dat Dire Straits ooit weer bij elkaar komen, hoewel de kans vrij klein is. Guy Fletcher, vast bandlid van Dire Straits zei: "De kans is groter dat er een vijfde Mark Knopfler-album uitkomt dan een Dire Straits-album". Nummers van het album On Every Street heeft Mark Knopfler niet gespeeld tijdens zijn tour in 2005. Merkwaardig is ook dat er op het album staat, dat het album geproduceerd is door Mark Knopfler en Dire Straits.

Tracks[bewerken]

On Every Street
Nr. Titel Duur
1. Calling Elvis   6:26
2. On Every Street   5:04
3. When It Comes to You   5:01
4. Fade to Black   3:50
5. The Bug   4:16
6. You and Your Friend   5:59
7. Heavy Fuel   5:10
8. Iron Hand   3:09
9. Ticket to Heaven   4:25
10. My Parties   5:33
11. Planet Of New Orleans   7:48
12. How Long   3:49
59:39
Voorganger:
Fido's Choice 2 door diverse artiesten
Nummer 1-album in de Nederlandse Album Top 100
28 september 1991 - 6 december 1991
10 weken
Opvolger:
Achtung Baby door U2