Oosterlingenplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Henk van Haandel (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2020 om 10:14. (→‎Beschrijving: Oosterlingenhuis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het Oosterlingenplein

Het Oosterlingenplein is een plein in Brugge. Het Oosterlingenplein is verbonden met de Woensdagmarkt, de Spaanse Loskaai en het Krom Genthof.

Beschrijving

Naast de vele Zuid-Europese naties die elk hun 'natiehuis' hadden in Brugge, waren er ook de handelaars en kooplieden uit de Hanzesteden, die zich als één geheel groepeerden en één enkel huis als centrale ontmoetingsplaats hadden: door de Bruggenaren het Oosterlingenhuis genoemd.

In 1451 waren die lieden zo ongelukkig over de gang van zaken in Brugge dat ze beslisten om naar Utrecht en Antwerpen te verhuizen. Het was de vijfde maal dat de ontevreden Hanzeaten Brugge verlieten: telkens waren ze er toe gebracht door de economische realiteit en door de tegemoetkomingen van het stadsbestuur, op hun stappen terug te keren. Een belangrijke Brugse delegatie reed ze in 1457 achterna om ze tot betere gevoelens te brengen. Er werden hen heel wat gunstige voorwaarden aangeboden. Niet de minste was dat ze op de kosten van de stad Brugge een splinternieuw stadspaleis zouden krijgen. Ze lieten zich verleiden, kwamen terug en het 'Huis van de Oosterlingen' werd gebouwd. Het lag aan de achterzijde tegen de Spaanse Loskaai, waar boten konden aanleggen en goederen konden gelost en geladen worden. In 1478 werd het bestaande gebouw dat deels van hout was, gesloopt en werd onder de leiding van Jan van den Poele het nieuwe monumentale Oosterlingenhuis gebouwd dat in 1481 klaar kwam. Het huis werd als een bijzonder geslaagd monument geprezen en werd door de schilder Pieter Claeissens opgenomen op het schilderij dat hij in 1560 wijdde aan de Zeven Wonderen van Brugge.

Voor het gebouw werd een openbaar plein aangelegd, waarvoor zelfs een huis werd neergehaald. Het gebouw ligt enigszins op de uithoek van het plein en wordt gesitueerd met een huisnummer in het Krom Genthof.

Literatuur

  • Firmin DE SMIDT, Het Oosterlingenhuis te Brugge en zijn ontwerper Jan van den Poele, Antwerpen, 1948.
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge'. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977.
  • Marjan BUYLE, Het plafond van het Oosterlingenhuis te Brugge, in: Monumenten en Landschappen, 1993, blz. 54-57.
  • André VANDEWALLE (red.), Hanzekooplui en Medicibankiers. Brugge, wisselmarkt van Europese culturen, Brugge, 2002.