Noordstraat (Brugge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noordstraat
De Noordstraat, met links het godshuis De Vos
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Wijngaardstraat
Eind Doodlopend
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Noordstraat is een straat in Brugge.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk heette deze korte straat Nieuwland, een voor de hand liggende naam toen ze nieuw werd aangelegd. De straat was niet meer dan een steeg, gelegen achter de voormalige Bogaerdenschool nu de Stedelijke Academie van Brugge, en doodlopend in de tuin van die school, waarvan de hoofdingangen zich in de Katelijnestraat en de Arsenaalstraat bevonden. De steeg bood een bijkomende toegang en werd stilaan Noordstraat genoemd. Albert Schouteet vermeldt dat dit de noordelijke uitgang van de school was, hoewel ze eigenlijk niet in het noorden van de genoemde eigendom was gelegen. Dat kan men alleen verklaren als men aanneemt dat het op de uitgang van de straat sloeg, kant Wijngaardstraat, die inderdaad in noordelijke richting wees. De naam was in de 18e eeuw, en wellicht al vroeger, in gebruik.

De oude noordelijke toegangspoort van de school is aan het eind van de Noordstraat nog steeds terug te vinden. Men kan er de gotische schouw van de Bogaerdenschool bezichtigen evenals het beluik van de godshuizen De Vos. Vroeger waren er 6 huisjes, nu nog 4, van 4 huisjes rechts 2 gemaakt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Noordstraat 4-14, godshuis de Vos, in: 18de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Open Monumentendag 1991, Brugge, 1991.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Noordstraat 4-14, Godshuis De Vos, in: Burgerlijke openbare gebouwen, Open Monumentendag 1995, Brugge, 1995.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Noordstraat 7, van biermagazijn tot kunstsmidse, in: Monumenten en arbeid. Open Monumentendagen Brugge 1997, Brugge, 1997.
  • Frans DEBRABANDERE, Brugse plaatsnamen, in: Brugge die Scone, 2010, blz. 63.


Zie de categorie Noordstraat (Brugge) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.