Oosterweeltunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterweeltunnel
Locatie
Algemene gegevens
Locatie Antwerpen
Bouw
Bouwjaar onbekend
Gebruik
Weg R1
Bijzonderheden nog te bouwen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Oosterweeltunnel, ook wel Scheldetunnel genoemd, is een nieuw te bouwen tunnel onder de Schelde ten noorden van de stad Antwerpen. De tunnel is het westelijk deel van het BAM-tracé voor de Oosterweelverbinding, ontworpen om de R1, de Ring om Antwerpen ten noorden van Antwerpen te sluiten. De tunnel wordt gebouwd en beheerd door de naamloze vennootschap van publiek recht Lantis, vroeger gekend als de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel.

De Oosterweeltunnel verbindt het zogenaamde Oosterweelknooppunt (de huidige kruising van de Oosterweelsteenweg en de Scheldelaan, aan het Noordkasteel) op rechteroever met de linkeroever. Het verkeersknooppunt R1 - E17 - A11/E34 op de Linkeroever wordt heraangelegd en aangesloten op de nieuwe Oosterweeltunnel. De oorspronkelijke verbinding van de E34 met de Waaslandtunnel via de Charles De Costerlaan wordt dan opgeheven.

Op Linkeroever loopt de tunnel in het Sint-Annabos parallel met de grens van het natuurgebied Blokkersdijk.

De Oosterweeltunnel wordt een toltunnel. Om de inkomsten van de Oosterweelverbinding veilig te stellen wordt een verbod ingesteld op het gebruik van Kennedytunnel door vrachtverkeer zodra de verbinding operationeel is. Personenwagens betalen dan tol aan de Oosterweeltunnel en rijden gratis door de Kennedytunnel. Zo hoopt de Vlaamse regering het autoverkeer af te remmen. De Vlaamse regering besliste op 22 juli 2005 dat vrachtverkeer maximaal € 15,60 en personenwagens € 2,00 zouden betalen voor het gebruik van de tunnel. Deze tarieven zijn exclusief btw en worden jaarlijks geïndexeerd. In het latere MER dat in 2014 verscheen bleek echter dat een vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel er enkel voor zorgt dat vrachtverkeer langere afstanden in de Antwerpse regio moet afleggen. Om die reden is de piste verlaten en werd er in 2014 van uitgegaan dat vrachtwagens nog toegelaten zullen worden in de Kennedytunnel maar er ook tol zullen moeten betalen.

Als bouwtechniek is een afgezonken tunnel voorgesteld. De techniek vereist het rooien van het Sint-Annabos. De zone van het Sint-Annabos zal gedurende de bouwwerken gebruikt worden als werfzone. Al tijdens de werken wordt het bos heraangeplant.

Het ontwerp voorgesteld door het consortium Noriant is samengesteld uit 8 gebogen segmenten van 9,75 m hoog en 39,4 m breed. In de tunnel is voor elke rijrichting een koker voorzien van 13,95 m breed met drie 3,5 m brede rijstroken. De vrije hoogte in deze kokers is 5,1 m. De beide kokers zijn van elkaar gescheiden door een tussenwand van 0,9 m. Aan de buitenrand van elke koker is een vluchtgang voorzien. De vluchtgang aan de westzijde is 3,2 m breed. De vluchtgang aan de oostzijde is 6,0 m breed en is voorzien om ook dienst te doen als fietskoker.

Wanneer de bouw van start gaat is door allerlei procedurekwesties en vertragingen onbekend. Dit is afhankelijk hoe vlot het proces van aanbesteding verloopt. In 2021 begon naar aanleiding van de graafwerken voor de tunnel het PFOS-schandaal.

Oosterweelknooppunt[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitend op de noordzijde van de tunnel, vlakbij het kerkje van Oosterweel aan de Kastelweg, komt het Oosterweelknooppunt, met op- en afritten naar de haven en het noorden van de stad. Het knooppunt wordt verzonken aangelegd.[1] De werken aan het knooppunt zijn op 11 oktober 2021 gestart.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]