OpenMPT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
OpenMPT
OpenMPT
OpenMPT
Ontwikkelaar Olivier Lapicque (oorspronkelijk) en anderen (sinds 2004)
Recentste versie 1.27.01.00 
(27 september 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Geschreven in C++
Categorie Moduletracker
Licentie BSD (GPL tot 2009, versie 1.17.02.53)
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

OpenMPT is een opensource-moduletracker voor Windows geschreven in C++. Het is een digitale muzieksequencer die gebruikt kan worden om modulebestanden (audiobestand) te maken of te bewerken, maar ondersteunt ook modernere technologieën zoals Virtual Studio Technology.[1]

Geschiedenis[bewerken]

In september 1997 werd de ontwikkeling van het programma gestart onder de naam ModPlug Tracker. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Olivier Lapicque, maar hij gaf de broncode vrij wegens tijdsgebrek - initieel onder de GPL en sinds 2009 onder de voorwaarden van de BSD-licentie. OpenMPT wordt nog steeds actief doorontwikkeld; de laatste versie is 1.27.01.00, verschenen op 27 september 2017.[2]

MPTM-bestandsformaat[bewerken]

Hoewel OpenMPT oude modulebestandsformaten zoals MOD, S3M, XM en IT kan openen en bewerken, heeft OpenMPT tevens een nieuw bestandsformaat, MPTM, geïntroduceerd, gebaseerd op Impulse Tracker. Deze bevat nieuwe effecten, en uitgebreidere ondersteuning voor VSTi's en MIDI.

Gebruikers[bewerken]

OpenMPT is vooral populair onder muzikanten actief in de demoscene, maar vindt ook wijdverbreidere navolging, zoals Nicolay van de Grammy-genomineerde The Foreign Exchange, die OpenMPT zijn "geheime wapen" noemt[3]. Film- en gamecomponist Raphaël Gesqua is eveneens een prominente gebruiker[4].

Peter Hajba and Alexander Brandon hebben OpenMPT gebruikt om de soundtracks voor Bejeweled 2[5] en 3[6] en andere titels van PopCap te produceren.

libopenmpt[bewerken]

libopenmpt is een cross-platform library voor het afspelen van modulebestanden gebaseerd op de OpenMPT code met ondersteuning voor de programmeertalen C en C++. Er zijn tevens plug-ins beschikbaar voor populaire audiospelers zoals XMPlay, Winamp en foobar2000. Deze zijn beschikbaar via de officiële website.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]