Oranjerivierbrilvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oranjerivierbrilvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Oranjerivierbrilvogel (Zosterops pallidus)
Oranjerivierbrilvogel (Zosterops pallidus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Zosteropidae (Brilvogels)
Geslacht:Zosterops
Soort
Zosterops pallidus
Swainson, 1838
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oranjerivierbrilvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De oranjerivierbrilvogel (Zosterops pallidus) is een zangvogel uit de familie Zosteropidae (brilvogels). Dit taxon wordt samen met de Kaapse brilvogel (Z. capensis) vaak nog als één soort beschouwd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Brilvogels zijn onopvallende, overwegend geel- en groengekleurde zangvogeltjes. Er is geen uiterlijk geslachtsverschil in kleur en tekening te zien. De mannetjes zijn te herkennen aan hun niet onaardige zang. De lichaamslengte bedraagt 11 cm.[2]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten het broedseizoen trekken de vogels rond in kleine groepen, waarbij ze zich bij voorkeur hoog in de bomen ophouden. Op zoek naar voedsel als kleine insecten en vruchten bezoeken ze vaak bloemen om er nectar te zuigen. Daarvoor hebben ze een speciaal aangepaste tong.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

In de broedtijd leven brilvogels in paren. Vrouwtjes kunnen in de paartijd nog weleens agressief uit de hoek komen, door met een opengesperde snavel op het mannetje af te komen. Door een insect in de open bek van het vrouwtje te proppen, kalmeert hij haar. Daarmee probeert hij haar duidelijk te maken, een zorgzaam mannetje te zijn en dat wil zo’n vrouwtje weleens overtuigen. Samen bouwen ze een komvormig nest van grasstengels, plantenvezels en spinrag, dat bevestigd wordt in een vertakking van een struik of boom. Het legsel bestaat uit 3 tot 5 blauwgroene eieren, die door beide ouders worden bebroed. De broedduur bedraagt tussen de 11 en 13 dagen. De jongen worden met verschillende soorten insecten opgevoed en groeien snel. Ze vliegen na 10 tot 12 dagen uit.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt algemeen voor in bossen en tuinen. Er zijn twee ondersoorten:[3]

  • Z. pallidus pallidus (Namibië en het westen van Zuid-Afrika)
  • Z. pallidus sundevalli (in het midden van Zuid-Afrika)

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Over het taxon Z. pallidus bestaat geen consensus. Vaak wordt ook nog het taxon Z. virens en Z. capensis (Kaapse brilvogel) onderscheiden. BirdLife International erkent de Kaapse brilvogel niet als een apart taxon en dus geldt de status niet bedreigd voor beide soorten. Het is een overwegend zeer algemene vogel in Zuid-Afrika en Namibië.