Orascom Construction Industries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
OCI
Beurs Euronext: OCI
Oprichting 1950
Sleutelfiguren Nassef Sawiris (CEO)
Hoofdkantoor Mijnweg 1
6167 AC Geleen
Werknemers 2.993 (jaareinde 2018)[1]
Producten -Kunstmest
-Chemicaliën
Omzet/jaar € 3,25 miljard (2018)[1]
Winst/jaar € 100 miljoen[2] (2018)[1]
Website (en) OCI website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Orascom Construction Industries (OCI NV) is een Nederlands bedrijf dat is gevestigd in Amsterdam.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

OCI N.V. produceert producten op basis van aardgas, vooral kunstmest zoals ureum, kalkammonsalpeter (CAN), UAN en methanol. De uiteindelijke afnemers zijn actief in de agrarische en industriële sector. De belangrijkste productiefaciliteiten staan in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije en het hoofdkantoor staat in Nederland. De drie grootste regio's voor het bedrijf zijn Europa, Noord-Afrika en Noord-Amerika, hier werd bijna 90% van de omzet gerealiseerd in 2018.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Start als aannemer[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1950 door Onsi Sawiris als een bouwmaatschappij die wegen en kanalen aanlegde. Het bedrijf ontwikkelde zich als een aannemer. Het bedrijf werd in 1971 genationaliseerd en heette voortaan: El Nasr Civil Works Company. Sawiris vertrok naar Libië en werkte daar verder als aannemer. In 1978 keerde hij naar Egypte terug en startte Orascom. Vanaf 1990 ging het bedrijf joint ventures aan met buitenlandse firma's voor het uitvoeren van projecten in Egypte.

In 1995 werd begonnen met een diversificatiestrategie, waarbij ondernemingen in sectoren als cement en bouwmaterialen werden opgekocht. In 1999 werd een aandelenemissie uitgevoerd. In hetzelfde jaar startte de Egyptian Cement Company haar activiteiten, in 2003 gevolgd door de Algerian Cement Company.

In 2004 maakte OCI investeringen bekend in de Pakistan Cement Company, in de Iraakse Tasluja Ccement Factory, en in de Belgische Besix-groep, die onder meer de hoofdaannemer was voor de Burj Dubai. In 2005 ging men deelnemen in de United Cement Company of Nigeria, in de Emirates Cement Company, en in het Spaanse Cementos La Parrilla. Verdere investeringen volgden, onder meer in cementfabrieken in Syrië, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. De cementsector, gegroepeerd in de Orascom Building Materials Holding, werd in 2008 verkocht aan Lafarge.

Expansie in kunstmestsector[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd een belang in Egyptian Basic Industries Corporation genomen, waarmee men zich in de kunstmestsector begaf. Dit vloeide voort uit interesse in de aardgassector, waar het aannemersbedrijf ook grote opdrachten uitvoerde.In hetzelfde jaar werd deelgenomen in de Egyptian Fertilizers Company en het Nigeriaanse Notore Chemical Industries. In 2009 werd een stikstofbindingsbedrijf in Algerije gebouwd.

Per 1 januari 2010 werden DSM Agro en DSM Melamine aan OCI verkocht voor 310 miljoen euro.[3] DSM wilde al langer van deze activiteiten af. Bij de twee onderdelen werken ongeveer 800 mensen.[3] Met de overname breidt OCI zijn klantenbestand uit en kan meer meststoffen leveren zoals ureum, ammoniak, calciumammoniumnitraat (CAN), ureum ammonium nitraat (UAN) en ammoniumsulfaat (AS). DSM Agro heeft fabrieken in Geleen, produceerde ongeveer 1,6 miljoen ton kunstmest per jaar en realiseerde in 2009 een netto-omzet van 338 miljoen euro.[3] Dit onderdeel is opgenomen in OCI Nitrogen. DSM Melamine is wereldwijd de grootste producent van melamine, het heeft een fabriek in Nederland en produceert verder melamine in joint ventures in China (belang: 49%) en Indonesië (60%). Dit onderdeel behaalde een netto-omzet van 151 miljoen euro in 2009.[3]

Splitsing activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 maart 2015 werden de bouwactiviteiten afgesplitst van de kunstmestbelangen. De bouwactiviteiten worden ondergebracht in Orascom Construction en dit bedrijf kreeg een beursnotering aan Nasdaq Dubai en op de beurs in Egypte.[4] Na de splitsing bleef OCI NV, met de kunstmest en chemische activiteiten, genoteerd aan Euronext Amsterdam. Aandeelhouders hebben voor elke twee aandelen OCI NV één aandeel Orascom Construction gekregen.[4] OCI maakt deel uit van de AMX-index.

In augustus 2015 werden plannen bekend gemaakt voor een fusie van OCI met de Amerikaanse branchegenoot CF Industries.[5] Samen zou het 's werelds grootste beursgenoteerde producent van stikstof worden en het samengaan zou een synergievoordeel na belastingen van 500 miljoen Amerikaanse dollar opleveren. In mei 2016 annuleerden de twee bedrijven de fusieplannen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën legde veel beperkingen op, waardoor de synergie- en belastingvoordelen fors werden beperkt.[6] OCI ontving nog US$ 150 miljoen van CF omdat de samenwerking niet doorging.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]