Orde van de Azteekse Adelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ster en grootkruis aan grootlint

Mexico heeft op 29 december 1933 een orde van verdienste, de Orde van de Azteekse Adelaar (Spaans: "Orden Mexicana del Águila Azteca") ingesteld. Deze orde is bestemd voor verdienstelijke vreemdelingen.

Er was al eerder een ridderorde met bijna dezelfde naam, de Keizerlijke Orde van de Mexicaanse Adelaar of "Orden Imperial del Áquila Mexicana" uit 1865 geweest. Deze op Europese leest georaniseerde ridderorde was in de ogen van de revolutionairen die na de dood van Keizer Maximiliaan van Mexico in 1867 de macht overnamen besmet door de Europese en koloniale invloeden. President Villa schafte de Mexicaanse ridderorden af. In de tussenliggende jaren was het de Mexicanen ook verboden geweest om vreemde ridderorden aan te nemen.

In de ogen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken was dat een onwenselijke situatie. De Mexicaanse regering stond in het diplomatieke verkeer met lege handen, want er zijn gelegenheden waarbij het verlenen van orden gebruikelijk is. Dat leidde in 1943 tot een beleidswijziging. President Abelardo Luján Rodríguez stichtte met instemming van het Congres een Orde van de Azteekse Adelaar met een militaire en civiele divisie en vijf graden.

De orde werd op 23 maart 2011 hervormd. Dat gebeurde in een decreet van de Mexicaanse President. De Tweede Klasse, de graad van een "Banda en Categoría Especial", werd ingevoerd. De Zesde en Zevende Klasse werden afgeschaft.

Graden sinds 2011[bewerken | brontekst bewerken]

De orde kent sinds 2011 de onderstaande zes graden[1].

 1. keten ("Collar"), gereserveerd voor staatshoofden.
 2. Grootlint van de Bijzondere Categorie ("Banda en Categoría Especial"), voor premiers, eerste ministers, troonopvolgers, echtgenoten van staatshoofden en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
Ster
Ster
 1. Grootlint ("Banda"), bestemd voor ministers en staatssecratarissen, prinsen uit koninklijke families, ambassadeurs en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
 2. Ster ("Placa"), bestemd voor gevolmachtigde ministers, consuls-generaal, brigadegeneraals, Schouten-bij-Nacht, en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
 3. Venera bestemd voor kolonels, kamerleden, hogere medewerkers aan de ambassades en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
 4. Insignia, bestemd voor handelsdelegaties, diplomaten, kapiteins en andere officieren en in protocollaire rang vergelijkbare personen.

De President van Mexico verleent de hoogste graad van Keten in de Orde van de Azteekse Adelaar. Alle andere voordrachten worden door de Raad van de Orde (Spaans: "juicio del Consejo")van de Azteekse Adelaar beoordeeld.

Graden in de periode 1941 - 2011[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Keten ("Collar"), deze graad was voor staatshoofden gereserveerd.;
 2. Grootkruis ("Cruz"), deze graad was voor premiers en niet-regerende koninginnen en prinsen-gemaal gereserveerd.
 3. Grootlint ("Banda"), deze graad was voor ministers, staatssecretarissen en ambassadeurs gereserveerd.
 4. Medaille ("Medalla"), deze graad was voor hoge diplomaten en regeringsfunctionarissen gereserveerd.
 5. Plaque ("Placa"), bestemd voor handelsdelegaties, diplomaten, kapiteins en andere officieren en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
 6. Venera (een insigne), bestemd voor minder belangrijke of ad interim handelsdelegaties, lagergeplaatste diplomaten en in protocollaire rang vergelijkbare personen.
 7. Insignia proper, (een insigne) werd door de Grote Raad van de Orde van de Azteekse Adelaar verdeeld
 8. Honorable Mention Eervolle Vermelding, ("Mención Honorífica").

De orde kende geen grootofficieren.

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Encomienda
Encomienda

Het kleinood is een ronde gouden schijf met een op de Azteken gebaseerd zonnemotief. In het Maya-blauwe medaillon is een arend met een rode slang afgebeeld, de zogeheten "adelaar van Keizer Cuauhtémoc". De versiering in het centrale medaillon van de sterren en versierselen is niet precies gelijk aan het Mexicaanse wapen.

De keten bestaat uit vijftien blauwe medaillons en vijftien gestileerde gouden[2] adelaarkoppen. Het kleinood aan de keten heeft de vorm van een Azteekse adelaar.

De ronde gouden ster wordt alleen door de Tweede Klasse gedragen en draagt op de brede gouden ring een op de Azteken gebaseerd zonnemotief met driehoeken en vierkanten.

Het lint van de orde is geel. De officieren dragen een rozet op hun lint.

Bekende dragers van de orde[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse drager van de orde zijn:

Internationale bekende dragers van de orde zijn onder andere:

Azteekse Adelaar[bewerken | brontekst bewerken]

De Azteekse Adelaar komt voor in de mythologie van de Azteken in het verhaal over het stichten van de indiaanse voorloper van Mexico Stad.

'Azteekse Adelaars' is ook een bijnaam van Eskader 201, een Mexicaans eskader dat in de Tweede Wereldoorlog meevocht met de geallieerden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]