Naar inhoud springen

Andries Cornelis Dirk de Graeff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andries Cornelis Dirk de Graeff
Andries Cornelis Dirk de Graeff
Algemeen
Volledige naam Andries Cornelis Dirk de Graeff
Geboren 7 augustus 1872
Geboorteplaats Den Haag
Overleden 24 april 1957
Overlijdensplaats Den Haag
Partij Liberaal
Religie Remonstrants
Titulatuur jhr. mr. dr.
Alma mater Rijksuniversiteit Leiden
Functies
1914–1917 Lid van de Raad van Nederlands-Indië
1917–1918 Vicepresident van de Raad van Nederlands-Indië
1920–1922 Buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Tokio
1922–1926 Buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Washington
1926–1931 Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië
1933–1937 Minister van Buitenlandse Zaken
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jhr. Andries Cornelis Dirk de Graeff (Den Haag, 7 augustus 1872 – aldaar, 24 april 1957) was een Nederlandse gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Colijn II en het kabinet-Colijn III.

Familie en huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Jhr. mr. A.C.D. de Graeff was een telg uit het regentengeslacht De Graeff. Hij was een zoon van consul-generaal jhr. Dirk de Graeff van Polsbroek en Bonne Elisabeth Royer. De Graeff trouwde met jkvr. Caroline Angélique van der Wijck, dochter van de gouverneur-generaal jhr. Carel Herman Aart van der Wijck met wie hij zeven kinderen kreeg; een kleinzoon van hen is Jan Jaap de Graeff.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

De Graeff was een onorthodoxe man van remonstrantsen huize, van wie ten onrechte werd verondersteld dat hij CHU-sympathisant was. Hij studeerde tussen 1890 en 1895 rechten aan de Universiteit Leiden, waar hij zijn vrienden voor het leven Johan Paul graaf van Limburg Stirum en jhr. Frans Beelaerts van Blokland ontmoette, en trok vervolgens naar Nederlands-Indië. De Graeff werd secretarieambtenaar en algemeen secretaris van de gouverneur-generaal Alexander Willem Frederik Idenburg. In 1914 werd hij lid, en begin 1917 vicepresident van de Raad van Nederlandsch-Indië. Na zijn Indische loopbaan werd De Graeff gezant in Tokio (1919-1922) en te Washington (1922-1926) en was in de jaren 1926-1931 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Daar trachtte De Graeff tevergeefs een ethisch bewind te voeren dat tegemoetkwam aan de gematigde nationalisten.

Tijdens de ambtsperiode van De Graeff als minister van Buitenlandse Zaken keerde Nederland terug tot de zuivere neutraliteitspolitiek.

De Graeff voerde een intensieve correspondentie met zijn jeugdvriend Van Limburg Stirum, die eveneens de positie van gouverneur-generaal van Nederlands-Indië heeft bekleed. De brieven die De Graeff tijdens zijn ministerschap aan Van Limburg Stirum schreef (laatstgenoemde was destijds gezant in Berlijn) zijn gepubliceerd.[1]

Ridderorden[bewerken | brontekst bewerken]

Andries Cornelis Dirk de Graeff ontving diverse onderscheidingen:

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Andries Cornelis Dirk de Graeff op Wikimedia Commons.
Voorganger:
D. Fock
Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië
1926–1931
Opvolger:
Jhr. B.C. de Jonge
Voorganger:
Jhr. Ch.J.M. Ruijs de Beerenbrouck
Minister van Buitenlandse Zaken
1933-1937
Opvolger:
H. Colijn