Abraham van Riebeeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abraham van Riebeeck
Abraham van Riebeeck
Algemene informatie
Geboren Kaapkolonie, 18 oktober 1653
Overleden Batavia
Carrière
Gouverneur-generaal van de Vereenigde Oostindische Compagnie
Portaal  Portaalicoon   VOC

Abraham van Riebeeck (Kaapkolonie, 18 oktober 1653Batavia, 17 november 1713) was gouverneur-generaal van Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Abraham was de zoon van Jan van Riebeeck, de commandeur van Kaapkolonie en Maria de la Queillerie, de dochter van een Waalse predikant. Hij werd geboren in Kaap de Goede Hoop, toen de vestiging pas een jaar bestond er amper honderd mensen woonden. In 1662 vertrokken zijn ouders naar Nederlands-Malakka en Abraham met zijn broer naar Holland. Na het afronden van zijn studie in Leiden in 1676 ging hij in opleiding bij de Vereenigde Oostindische Compagnie als onderkoopman. Aanvankelijk werkte hij in Palembang. In 1684 werd hij benoemd als secretaris van de Hoge Regering, in 1690 werd hij zelf lid van de Raad van Indië. In 1709 werd hij benoemd tot gouverneur-generaal, als opvolger van zijn schoonzoon Joan van Hoorn.

Van Riebeeck was, net als zijn vader, een ontdekkingsreiziger, enkele grote en kleine reizen in Nederlands-Indië, onder andere in de Preanger, steeds in het gezelschap van landmeters en kaartenmakers. Hij beklom de Salak (berg) en een vulkaan bij Bandoeng. In 1712 werd de eerste koffie naar het vaderland verstuurd. Hij overleed aan dysenterie. Zijn dochter hertrouwde na het overlijden van haar schatrijke tweede echtgenoot met Cornelis Bors van Waveren.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stapel, F.W. (1941) Gouverneurs-Generaal van Nederlandsch-Indië.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abraham van Riebeeck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Joan van Hoorn
Gouverneur-generaal van de VOC
1709-1713
Opvolger:
Christoffel van Swol