Otto Cornelis Adriaan van Lidth de Jeude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Otto Cornelis Adriaan van Lidth de Jeude
Jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude
Jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude
Algemene informatie
Volledige naam Otto Cornelis Adriaan van Lidth de Jeude
Geboren Tiel, 7 juli 1881
Overleden Den Haag, 1 februari 1952
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Otto Cornelis Adriaan van Lidth de Jeude (Tiel, 7 juli 1881Den Haag, 1 februari 1952) was een Nederlandse jonkheer, waterbouwkundige en politicus.

Loopbaan[bewerken]

Van Lidth de Jeude, lid van het geslacht Van Lidth de Jeude, studeerde aan de Polytechnische School te Delft. In 1903 trad hij in dienst van Rijkswaterstaat. Van 1925 tot 1935 was hij lid van de Gemeenteraad van Baarn. Hij werd in 1935 minister van Waterstaat in het Kabinet-Colijn II en III. Na zijn aftreden werd hij voor de Liberale Staatspartij (LSP) lid van de Tweede Kamer. In 1938 werd hij voorzitter van de Raad voor de Wieringermeer en in 1939 werd hij wederom minister van Waterstaat in het enige weken standhoudende Kabinet-Colijn V. In deze late jaren 1930 was Van Lidth de Jeude bij het Koloniaal Instituut, het tegenwoordige Koninklijk Instituut voor de Tropen, zowel lid van de Raad van Beheer als van het Dagelijks Bestuur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Londen waar hij voorzitter werd van het Londens comité van het Nederlandse Rode Kruis. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit bezet gebied. Van 1942 tot 1945 was hij minister van Oorlog in het Kabinet-Gerbrandy II. Hij weerstond de dringende wens van koningin Wilhelmina, dat haar schoonzoon prins Bernhard na de bevrijding opperbevelhebber van de strijdkrachten zou worden.

Als waterbouwkundige is Van Lidth de Jeude betrokken geweest bij waterwerken in China en Curaçao en werkte hij in Nederlands-Indië. Na de oorlog heeft hij bij enkele organisaties en bedrijven bestuursfuncties vervuld.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
H. Colijn
Minister van Waterstaat
1935-1937
Opvolger:
J.A.M. van Buuren
Voorganger:
J.A.M. van Buuren
Minister van Waterstaat
1939
Opvolger:
J.W. Albarda
Voorganger:
H. van Boeijen
Minister van Oorlog
1942-1945
Opvolger:
J.M. de Booy