Orlando B. Willcox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orlando B. Willcox
Orlando B. Willcox
Geboren 16 april 1823
Detroit, Michigan, Verenigde Staten
Overleden 1 mei 1907
Cobourg, Ontario, Canada
Rustplaats Arlington National Cemetery, Arlington County, Virginia, Verenigde Staten, Sectie 1, Graf 1[1]
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Noordelijke staten
Onderdeel United States Army
Union Army
Dienstjaren 1847 - 1857
1861 - 1887
Rang Brevet Major General
Eenheid 4th Artillery
12th Infantry
Bevel 1st Michigan Volunteer Infantry Regiment (3 Months)
IX Corps (Union Army)
Department of the Missouri
Slagen/oorlogen Seminole-oorlogen

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog


Amerikaanse Burgeroorlog

Onderscheidingen Medal of Honor

Orlando Bolivar Willcox (Detroit, 16 april 1823 - Cobourg (Ontario), 1 mei 1907) was een generaal die vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Orlando Willcox ging in 1843 naar de United States Military Academy in West Point (New York) en studeerde in 1847 af. Hij ging als tweede luitenant bij het 4e regiment artillerie. Willcox vocht in de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en in de Seminole-oorlogen. In 1857 nam hij ontslag uit het leger.

Amerikaanse Burgeroorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, werkte Willcox als advocaat te Detroit. Hij nam dienst als kolonel bij het 1e regiment vrijwillige infanterie van Michigan. Hij raakte gewond en werd krijgsgevangen genomen in de Eerste Slag bij Bull Run toen hij een brigade leidde in de divisie van generaal-majoor Samuel P. Heintzelman.[2]

Hij werd geruild en president Abraham Lincoln benoemde Willcox op 19 augustus 1862 tot brigadegeneraal. Willcox leidde de 1e divisie van het IX Corps van generaal-majoor Ambrose Burnside in de Slag bij Antietam en de Slag bij Fredericksburg.

Tijdens de New York Draft Riots van 1863 voerde Willcox het bevel over het district van Indiana en Michigan. Hij leidde een divisie in de Slag om Fort Sanders. Hij diende in de Overlandveldtocht onder luitenant-generaal Ulysses S. Grant. Op 12 december 1864 benoemde president Abraham Lincoln hem tot generaal-majoor. Na het Beleg van Petersburg leidde hij de troepen in Petersburg (Virginia) en nadien diende hij nog in North Carolina.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Willcox keerde terug naar Detroit en om zijn advocatenpraktijk weer op te nemen.[3] Toen het leger in juli 1866 uitbreidde, werd hij kolonel van het 29e infanterieregiment.

Op 26 maart 1867 benoemde president Andrew Johnson Willcox tot brigadegeneraal. Op 5 april 1867 werd hij generaal-majoor.

Willcox werd in 1869 overgeplaatst naar het 12e infanterieregiment en diende in San Francisco. In 1878 kreeg hij het bevel over het Department of Arizona en versloeg hij de Apache. Op 16 april 1887 ging hij met pensioen. In 1905 verhuisde hij naar Canada.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]