Orvieto (wijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Orvieto en Orvieto Classico zijn witte wijnen die uitsluitend geproduceerd worden in de Italiaanse gemeente Orvieto in de regio Umbrië. De wijn heeft sinds 1971 het predicaat DOC, "Denominazione di origine controllata". Tegenwoordig wordt vooral een droge wijn geproduceerd. In het verleden was de meeste wijn uit Orvieto een zoete dessertwijn.

De witte wijn is gemaakt van minimaal 60% trebbiano toscano, procanico of grechetto druiven, aangevuld met maximaal 40 % andere witte druiven. De druiven groeien op bodems die zijn ontstaan in kalksteen, tufsteen of ander vulkanisch materiaal.[1]

De oorsprong van de wijnbouw in Orvieto is te vinden bij de Etrusken. Vanaf de middeleeuwen tot het midden van de 20e eeuw werd in Orvieto vooral een zoete dessertwijn gemaakt met behulp van edele rotting door de schimmel Botrytis cinerea. De druiven worden daarvoor na de oogst, verpakt in kratten, bewaard in vochtige tufsteengrotten en daar blootgesteld aan de schimmel. Het suikergehalte, de smaak en de aroma's nemen door dit rottingsproces toe.

Externe link[bewerken]

Website van het consortium van wijnbouwers van Orvieto